Annons

Annons

Annons

Annons

Köpslarvet

KRÖNIKA: Förlåt Västerås stad, men är ni med i Lyxfällan?

Elgiganten 110 636 kronor. Rusta 88 469 kronor. Ica Maxi 482 624 kronor. Det skulle kunna vara en extrem budgettavla i ”Lyxfällan”. Ni vet, tv-programmet där låtsaspengar under olika utgiftskategorier illustrerar misshushållning som får tittarna att förfasa sig över slöseriet.

VLT:s reportrar Mikaela Lundblad och Magnus Westberg kommer i en rad artiklar att granska Västerås stads ekonomiska förehavanden. Foto: Kenneth Hudd / VLT Arkiv. Montage: Cecilia Rindbäck Tiger

Annons

Men här handlar det inte om en familj som spenderar onödigt mycket pengar.

Här handlar det om Västerås stad.

Som slarvat för mångmiljonbelopp – på alla sätt det i princip är möjligt när det kommer till inköp.

Ett av flera exempel är köp med kreditkort, så kallade inköpskort, som vissa medarbetare kan använda i undantagsfall. Men när vi tittar på de kortköpen kan vi se att undantagsfall kan vara lite vad som helst och lite när som helst.

Kvitton som vi begärt ut vittnar om att kreditkortsköpen många gånger är rena vilda västern. Och då handlar det alltså enbart om ett axplock.

Annons

I vår granskning kommer vi att syna en del av dessa kreditkortsköp, som totalt gjordes i snitt var tionde minut under 2021 – för i snitt 590 kronor per gång.

Annons

Vi har tidigare uppmärksammat när staden handskats ovarligt med dina skattepengar: IT-tjänster utan avtal och icke upphandlade, och därför onödigt dyra, konsulter och skolläkare. Cirkusen kring H2M-avtalet är ett annat exempel. Vi har också uppmärksammat det faktum att när någon innanför stadshusets väggar slår larm om slöseriet, ja då blir denna av med jobbet.

I vissa fall har frustrationen över pengarullningen fått personer att gå på egen begäran.

Om Västerås stad skulle vara med i ”Lyxfällan”, skulle stadens budgettavla bågna under alla sedlar. Utgifterna är inte bara sådant en kommun ska lägga pengar på. Här handlar det också om köp som görs av personer som inte har mandat att göra dem eller att fel referenser uppges på fakturor. Påminnelseavgifter som staplas på hög när fakturor inte betalas i tid. Vi pratar om drygt 3 000 sådana fakturor.

Annons

Annons

Bara under 2021.

Det här handlar om rent slarv. Det finns verktyg kommuner kan använda för att försöka få mest för varje skattekrona. Ett av dem är att skriva avtal med leverantörer av varor och tjänster. Avtalen minskar också risken för korruption av typen att Bengan handlar varorna av sin syrra Gittan eller av polaren Gurra.

Under 2021 betalade kommunen fakturor för totalt 5,1 miljarder kronor. För 4,3 miljarder av den summan har man handlat på fel sätt. Exempelvis av fel leverantör eller på annat fel sätt. Det innebär att fakturorna inte kopplas till ordrar i systemet. När man köper av fel leverantör, betyder det också omfattande extraarbete med resultaten av köpen.

Att handla av fel leverantör är också ett lagbrott.

I Västerås stads fall har 3 918 leverantörer fakturerat staden under 2021. Av dem har staden bara avtal med en av fem. Ja, du läste rätt. En av fem.

Det innebär, kortfattat, att en betydande del av Västerås stads köp under 2021 riskerar att vara en sämre affär än vad de hade behövt vara. För staden, givetvis. Men också för dig, som skattebetalare.

Det är klart att kommunal verksamhet måste få kosta. Men det här slarvet är ett rent slöseri med skattepengar.

I vår granskning kommer vi att visa exakt hur det ser ut.

Annons

Annons

Till toppen av sidan