Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
I kampen för demokrati finns ingen neutralitet för VLT

Varför gjorde VLT det sällsynta och publicerade en osignerad ledare? Varför har VLT valt att färga tidningsloggan i den ukrainska flaggans färger? Detta är svaren på frågorna.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

"Mellan krig och fred är Bonnier News tidningar, som finns i huset, inte opartiska. Vi förhåller oss inte neutralt till valet mellan diktatur och demokrati. Vår publicistik grundar sig i ett ideal om frihet och liberal demokrati."

Citatet kommer från Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen. I en krönika förklarade hon varför tidningshuset på Gjörwellsgatan i Stockholm, där även bland andra Dagens Nyheter och Dagens Industri har sina redaktioner, valt att lysa upp huset i ukrainska flaggans färger.

Annons

Annons

Vladimir Putins beslut att attackera Ukraina är även en attack mot det demokratiska Europa.

Det är exakt som Karin Olsson skriver. Vi på VLT delar fullt ut också dessa värderingar. Rysslands attack mot Ukraina är brutal och fruktansvärd för det ukrainska folket, men det är också en attack mot det demokratiska Europa. VLT står för demokrati och alla människors lika värde.

Dagen när Ukraina attackerades publicerade VLT en ledare, med en liknande rubrik som VLT hade på ledarsidan dagen efter krigsutbrottet 1939. Ledaren var osignerad, vilket är sällsynt. Men, det är också ett ovanligt och ytterst allvarligt läge i Europa.

VLT:s förstasida dagen efter Rysslands attack mot Ukraina, 25 februari 2022.

VLT:s politiska redaktör Matilda Molander förklarade också varför ledaren var osignerad: "För att ytterligare understryka att ledarsidan i denna allvarliga stund uttrycker tidningens hållning är dagens ledare inte signerad av mig som politisk redaktör, utan av tidningen som helhet"

Den ryske presidenten Vladimir Putins attack mot Ukraina och totala avsaknad av respekt för människors liv och det demokratiska samhället väcker naturligtvis starka känslor. I den brutala tragiken är det vackert att se den demokratiska världens stöd för Ukraina. Det är också för att visa solidaritet mot Ukraina och demokratin som VLT valt, precis som ett antal andra tidningar, att färga tidningsloggan i den ukrainska flaggans färger.

Annons

Annons

VLT:s tidningslogga är ändrad till den ukrainska flaggans färger.

Men, människors upprörda känslorna piskar också upp felriktad ilska. I veckan publicerade VLT en insändare där skribenten menade att alla ryska medborgare omedelbart bör utvisas ur Sverige. Den bemöttes snabbt av VLT:s biträdande politiske redaktör Jesper Ahlin Marceta;

"Det är Vladimir Putin och den korrupta politiska eliten i Ryssland som bär skuld för kriget i Ukraina. Ingen annan. Inte enskilda ryska medborgare, inte enskilda ryska företag och inte enskilda rysk-ortodoxt troende."

Det har också kommit flera synpunkter till VLT som menar att vi bör ifrågasätta varför inte Västerås IK:s allsvenska ishockeylag skickar hem sina ryska spelare. Om detta har VLT:s sportchef Peter Hoffström skrivit:

"VLT har i dagsläget ingen anledning av kräva svar av VIK varför man har ryska spelare i laget, som dessutom värvades innan kriget.

Det skulle vara att ställa orimliga krav på enskilda individer för vad deras länder och ledare gör. Och i förlängningen ställa orimliga krav på vilka nationaliteter man får, och inte får, ha i sin förening."

Annons

Balans i debatten. Trovärdig och ansvarsfull journalistik. Ett starkt ställningstagande för demokratin. Det är viktiga uppgifter för en tidning som VLT när Europa tvingas genomlida en allvarlig och hotfull tid.

Annons

Tre heta

VLT:s granskning om köpslarvet

VLT:s reportrar Mikaela Lundblad och Magnus Westberg har granskat Västerås stads slarv och undermåliga kontroll av anställdas kreditkort. I granskningen avslöjas att skattepengar används ytterst vårdslöst.

Katarina Graffman

Exvästeråsare tillika min poddpartner i #GraffmanNordström. I går, torsdag, hade ”Prylberget” premiär i SVT. Programmet leder hon tillsammans med Robin Paulsson.

Alla mot alla

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör fortfarande Sveriges mest underhållande frågesportprogram i Kanal 5/Discovery+.

Citatet

Putin är ju tydligen galen, tycker att det framgick när han förnedrade sin egen underrättelsetjänsts chef i direktsändning, det var bland det märkligaste jag sett i tv.

Kommunalrådet Jesper Brandberg (L) i en intervju i VLT.

Annons

Annons

Till toppen av sidan