Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Ivica Crnkovic

Professor Ivica Crnkovic, Lidingö, har avlidit i en ålder av 66 år. Närmast anhöriga är hustrun Gordana samt barnen Luka och Tea med familjer.

Annons

Ivica kom till Sverige från Kroatien i mitten av 80-talet för att jobba på ABB. Genom en unik förmåga att lösa komplexa mjukvaruproblem gjorde han sig snabbt oumbärlig. När han i slutet  av 90-talet lockades över till Mälardalens högskola som lärare och forskare beslutade ABB att donera en större summa för att inrätta en professur i mjukvaruutveckling som Ivica fick i stor konkurrens. Som professor vid högskolan ledde Ivica uppbyggnaden av högskolans framgångsrika forskning i mjukvaruteknik vilket förde med sig att högskolans internationella ställning inom området kunde befästas.

Trots många internationella resor höll Ivica nära kontakt med kollegor och studenter på högskolan. Ivica hade förmågan att alltid se positivt på utmaningar och coacha fram lösningar som ofta var pragmatiska och nära till industriell användning.

Annons

Annons

Ivica var en internationell pionjär med flera betydelsefulla resultat. Särskilt inom komponentbaserad mjukvaruutveckling, där man som vid bygge med legobitar konstruerar större mjukvarusystem från återanvändbara komponenter.

2014 erbjöds Ivica en professur vid Chalmers som gjorde att han tillsammans med sin hustru Gordana flyttade till Göteborg. Vid Chalmers fick Ivica övergripande strategiskt ansvar för området informations- och kommunikationsteknologi och var även ledare för Chalmers forskningscentrum inom artificiell intelligens. Trots att Ivica hade fullt upp på Chalmers var han fortsatt engageras vid Mälardalens högskola fram till 2019 och hade även senare täta kontakter med tidigare kollegor och doktorander.

Ivicas framgångar och den uppskattning han rönte i vida kretsar såväl nationellt som internationellt hade sin grund i hans positiva och öppna personlighet. Kombinerat med Ivicas arbetskapacitet gjorde detta att han alltid hade tid att hjälpa och stötta. Ivica hade en unik förmåga att ta fram det bästa hos sina medarbetare. Han var genuint intresserad av sina medmänniskor och mötte varje person med ett öppet och nyfiket sinne. Många kollegor och studenter kan vittna om vad Ivica betytt för dem. Det som ofta nämns är att man trivdes i Ivicas sällskap. Med värme och humor gjorde han varje möte till ett nöje. Han var dessutom social och underhållande, såväl i stora som mindre sällskap. Ivica var en  godhjärtad och ambitiös  person. Alltid leende och generös med uppmuntrande ord. Vi minns med glädje många middagar, resor och fikastunder fulla av skratt och gemenskap.

Ivica var en förebild för oss som forskare, pedagog och ledare, men ännu mer som medmänniska och vän.

Tillsammans med kollegor och vänner över hela världen bär vi med oss många ljusa minnen av Ivica i våra hjärtan.

Hans Hansson, Magnus Larsson, Christer Norström

Annons

Annons

Till toppen av sidan