Annons

Annons

Annons

Valet 2022

”Här bor många invandrare, de får mycket bidrag av Socialdemokraterna”

På Fredriksberg röstade 47 procent på Socialdemokraterna i senaste valet, på Barkarö bara 13 procent. Vad beror det på? I en serie samtal med västeråsare om livet, staden och politiken reder vi ut frågan. Vi kallar det för Västeråsarnas val. I dag är det Fredriksbergs tur.

Text

Nästan hälften av väljarna i Fredriksberg röstade på Socialdemokraterna 2018.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Anmäl text- och faktafel

Solen strålar över Fredriksberg när vi svänger in på parkeringen utanför vårdcentralen. Tillsammans med Pettersberg är den här delen av Råby Socialdemokraternas starkaste fäste. Nästan hälften av befolkningen röstade på Arbetarepartiet i senaste valet, trots att bara 60 procent hade ett arbete att gå till. Nåväl, vi promenerar iväg i vårsolen och stöter snart på fredriksbergsbon Tina Fröberg som är ute med hunden Zorro.

Annons

Fredriksberg är Socialdemokraternas starkaste fäste i Västerås.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Tina Fröberg tycker att Fredriksberg är rent och snyggt och välstädat.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

– Jag trivs jättebra här! Sopgubbarna kommer varje dag och plockar upp allt skräp. Det är rent och snyggt och välstädat. Det finns massor med fint till barnen och så kommer ju badet snart. (Det nya Råbybadet öppnar senare i vår, reds. anm.) Lägenheterna är jättefina också, jag har både uteplats och balkong!

"Det finns massor med fint till barnen och så kommer ju badet snart", säger Tina Fröberg.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Det går inte att ta miste på att Tina tycker om sitt område, och hon är inte den enda. Är det något som utmärker Fredriksberg så är det att alla, åtminstone de vi träffar, tycker att det är så bra att bo här. Fint, lugnt, tryggt, trevligt, bra grannar. Det finns ingen hejd på hur nöjda invånarna är.

Alla vi träffar tycker att det är så bra att bo i Fredriksberg. Även hunden Zorro verkar nöjd.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Men varför röstar de på Socialdemokraterna? Tina är i alla fall inte förvånad när vi berättar att partiet är populärt här.

– Ja, det kan jag tänka mig! Här bor många utlandsfödda som nog vill ha ett socialistiskt land. De kommer från diktaturer och vill ha något annat än det de flytt från.

– Andra är väl som jag, de röstar på Socialdemokraterna av gammal vana, säger Tina och plirar med ögonen.

"Andra är väl som jag, de röstar på Socialdemokraterna av gammal vana", säger Tina och plirar med ögonen.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Den gamla vanan till trots ser hon mörkt på sossarnas framtid.

Annons

– Det blir borgerligt efter valet. Folk är trötta på det som är och vill ha nytt. Nu är det en så svag regering, folk vill ha mer stabilitet. Jag tycker att det har varit för mycket jämkning, sossarna har nästan jämkat ut sig själva. Jag tycker att de ska gå i opposition så att de får driva sin egen politik.

Kritiken mot de långtgående kompromisserna med Centerpartiet och Liberalerna de senaste åren är stark bland socialdemokrater, och det är lätt att förstå besvikelsen hos väljare till vänster som fått se sitt parti driva igenom förändringar i LAS. Men samtidigt, vad är alternativet? Det finns ingen majoritet för socialdemokratisk politik i riksdagen – eller kommunfullmäktige i Västerås. Enda möjligheten för ett 25-procentsparti att få igenom politik är att kompromissa, och att ha statsministerposten eller kommunstyrelsens ordförande ger mycket makt – även om man får lova mycket och dyrt för att få den.

Socialdemokraterna tävlar om den genomsnittlige mittenväljaren.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Vi säger hejdå och promenerar vidare. Lite längre bort stöter vi på Ulla Berkelind som också passat på att gå ut i vårsolen.

"Här bor många lågavlönade, lågutbildade, arbetslösa och invandrare. De känner att de får hjälp och ett skyddsnät av Socialdemokraterna", säger Ulla Berkelind.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

– Här bor många lågavlönade, lågutbildade, arbetslösa och invandrare. De känner att de får hjälp och ett skyddsnät av Socialdemokraterna, konstaterar Ulla och tillägger att partiet gör att många invandrare får mycket bidrag.

Socialdemokraterna gör att många invandrare får mycket bidrag.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Medan vi står och pratar kommer hennes granne Elisabet Axelsson förbi med barnvagnen. Hon är mammaledig med en 2,5 månaders bebis och berättar att de trivs otroligt bra i området, inte minst för att det är så trevliga grannar.

Annons

Elisabet Axelsson trivs i Fredriksberg, inte minst för att grannarna är så trevliga.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Med den nya familjemedlemmen har hon haft annat att tänka på än politik den senaste tiden, men har åtminstone en teori om varför många här röstar rött.

– Folk tänker att Socialdemokraterna står för solidaritet och att man står på de fattigas sida.

"Folk tänker att Socialdemokraterna står för solidaritet och att man står på de fattigas sida", säger Elisabet Axelsson.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Vi hinner inte prata länge innan ytterligare en granne kommer gående och till slut är vi en hel hop som står och språkar i solen.

Plötsligt är hela grannskapet samlat.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

– I vårt område bor det många äldre, och det sitter i ryggmärgen att rösta på Socialdemokraterna, menar Kenneth Eriksson när han får veta vad vi pratar om.

"I vårt område bor det många äldre, och det sitter i ryggmärgen att rösta på Socialdemokraterna", säger Kenneth Eriksson.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

– Ja du har rätt, säger Ulla, föräldrarna röstade på Socialdemokraterna och man är uppfostrad att göra det också.

– Precis, men de yngre röstar lite mer olika, fortsätter Kenneth.

"Föräldrarna röstade på Socialdemokraterna och man är uppfostrad att göra det också", säger Ulla Berkelind.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Ser man till siffrorna är det precis så. 33 procent av pensionärerna röstade på Socialdemokraterna i förra valet, men bara 20 procent av förstagångsväljarna. Bland de yngsta väljarna blev Socialdemokraterna inte ens största parti – det blev Moderaterna. Arbetarepartiet verkar helt enkelt inte gå hem hos unga vuxna på samma sätt längre. Fortsätter det så här kommer partiets väljarstöd att sjunka för varje val i takt med att de äldre, trogna väljarna går hädan.

Annons

33 procent av pensionärerna röstade på Socialdemokraterna i förra valet, men bara 20 procent av förstagångsväljarna.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Lite längre bort träffar vi på herr Bellamine som är pensionär efter att ha arbetat många år på ABB Robotics. Han är ute och går med sitt barnbarn Irene i vagnen och tänker ungefär som Ulla och Kenneth.

"Pensionärer vill ha trygghet, de har inte så lång tid kvar och vill vara på den säkra sidan", säger herr Bellamine.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

– Pensionärer vill ha trygghet, de har inte så lång tid kvar och vill vara på den säkra sidan, säger han och skrattar.

Förutom pensionärerna så tror herr Bellamine att många invandrare röstar på Socialdemokraterna för att de är mer generösa med bidrag.

– Det finns en hel del invandrare som fuskar och Socialdemokraterna blundar för det, medan Moderaterna är lite hårdare. Så många som går på socialbidrag röstar på Socialdemokraterna. Det finns en hel del fusk bland invandrare, folk som skiljer sig för att få bidrag och sånt. Nu har svenskar också börjat fuska. Samhället är inte som folkhemmet längre. Det här fusket irriterar svenskar och man måste försöka täppa till hålen.

Han är orolig för vilka politiska krafter det upplevda fusket har satt i rörelse.

Annons

– Jag är rädd att det blir mer höger och hat framöver, det som SD kör med. De har ingen politik utan hänger upp allt på invandringen, men det är inte så enkelt här i livet.

Herr Bellamine menar att många invandrare bidragsfuskar och att det irriterar svenskar.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Samtidigt tror herr Bellamine att corona gör att fler kommer att rösta på Socialdemokraterna i höst.

– Med corona vill folk vara på den trygga sidan, och sossarna har varit med i många år. Väljer man något nytt vet man inte vad det blir, det är mer osäkert. Nu kör ju sossarna lite mer höger också, det är rätt bra så att inte alla företag försvinner, tillägger han och blinkar med ena ögat.

Annons

Lilla Irene tycker att farfar pratar för mycket.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Under tiden vi pratar har lilla Irene i vagnen börjat tröttna på att farfar står still och sparkar missnöjt av sig sin rosaglittrande stövel. Fotografen får hjälpa henne på med den igen innan vi säger hejdå och spankulerar vidare.

Inne bland husen träffar vi Omid Omari och hans fru Manizeh som precis varit och handlat.

Manizeh, som arbetar inom psykiatrin, tror precis som herr Bellamine att pandemin stärkt Socialdemokraterna.

– De har bytt statsminister och många gillar den nya, hon är populär. De har också hjälpt många under corona med stora stödpaket till företag och landsting.

(Texten fortsätter efter grafiken)

Inbäddat innehåll

Både på Fredriksberg och under våra tidigare reportage i andra stadsdelar har Magdalena Andersson (S) kommit upp flera gånger, det är tydligt att hon snabbt blivit välkänd – och omtyckt. Genom att välja en ny partiledare innan valet har Socialdemokraterna gjort att partiet känns piggt, trots att det regerat i snart ett decennium – samtidigt som det är tryggt och välkänt.

Annons

"Stödet för sossarna beror dels på solidariteten i deras politik, dels på en rädsla för förändring, att man håller fast vid det gamla", säger Omid Omari.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Eller som Manizehs man Omid uttrycker det:

– Stödet för sossarna beror dels på solidariteten i deras politik, dels på en rädsla för förändring, att man håller fast vid det gamla. Många är rädda om välfärden och trogna en politik som fungerat. Man vet vad man har, inte vad man får. Socialdemokraterna känns tryggt för många och det är inte tydligt vad alternativet är.

Omid förklarar att alla partier är bra på något, men för att kunna styra ett samhälle måste man kunna allt.

Annons

– Politik handlar inte bara om att vara bra på en sak, det är ett helt system med mycket som ska fungera.

Omid förklarar att alla partier är bra på något, men för att kunna styra ett samhälle måste man kunna allt.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

De undrar om vi vill komma in på en kopp kaffe men vi behöver tyvärr tacka nej, det är många vi måste hinna träffa om vi ska kunna berätta om både Fredriksberg och Socialdemokraterna.

Reportrarna blir bjudna på kaffe av fredriksbergsborna.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Vid ett hus lite längre bort står herr och fru Jakobsson och torkar omsorgsfullt av den blänkande bilen som de nyss kört in i garaget.

För dem är det självklart varför stödet för Socialdemokraterna är stort på Råby.

– För att det är så många utlänningar här, de får allt av sossarna och behöver inte betala något som vi har gjort. Socialdemokraterna månar om invandrarna och man får inte ifrågasätta någonting för då är man rasist och åker på en propp, säger Fru Jakobsson och får medhåll av sin man som tillägger:

Annons

– Lär man sig inte språket så ska man åka hem tycker jag. Man kan inte bo här om man inte arbetar.

De är osäkra på hur det går i valet men hoppas att några partier åker ur.

– Det är för många partier. Jag tycker att olika partier är bra på olika saker, alla har något de är bra på. Varför går de inte ihop och gör det som är bra för landet? De bara bråkar istället, står och skäller på varandra, säger fru Jakobsson och får medhåll av sin man:

– Partiledardebatten på fyran senast var hemsk.

"Socialdemokraterna månar om invandrarna och man får inte ifrågasätta någonting för då är man rasist och åker på en propp", säger fru Jakobsson.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Vi säger hejdå och paret Jakobsson tar sina ICA-kassar och går in, medan vi fortsätter att promenera. På cykelvägen utanför förskolan stöter vi på pensionären Yedi Golchini som är på väg till simhallen. Han vet precis varför Socialdemokraterna är starka här.

Annons

–Här bor många utlänningar som får skydd av Socialdemokraterna. Och ungdomarna har mycket kompisar genom SSU, de har mycket aktiviteter i Råby centrum.

"Ungdomarna har mycket kompisar genom SSU, de har mycket aktiviteter i Råby centrum", säger Yedi Golchini.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Han är missnöjd med hur den ekonomiska politiken förs och tycker inte att politikerna i riksdag och kommun bryr sig om vanliga människor.

– Priset på bussen har höjts för pensionärer och ungdomar. De som åker bussen är de fattiga. Många är missnöjda med prishöjningen men säger ingenting.

– Fattiga har svårt att klara sig med så här dyra priser som vi har i dag. Vem ska ta ansvar för det?

"Fattiga har svårt att klara sig med så här dyra priser som vi har i dag. Vem ska ta ansvar för det?" undrar Yedi.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

– Det byggs hela tiden i Västerås men folket har ingenstans att bo. Vem bygger de för egentligen? Fattiga människor kan inte betala hyrorna.

– Jag brukar lyssna på riksdagsdebatterna, men de pratar inte om de små frågorna som påverkar vanliga människor, om priset på buss, mat, mjölk och hyra.

Han berättar att han inte har så bra koll på kommunpolitiken.

– Jag koncentrerar mig på det som händer i riket och i världen.

Det är slående hur lite många av de västeråsare vi pratar med bryr sig om lokalpolitik.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Hans svar är talande inte bara för Fredriksberg, utan för hela Västerås. Det är slående hur lite många av de västeråsare vi pratar med bryr sig om lokalpolitik. Trots att skolan, vården och äldreomsorgen beslutas av politiker här i Västmanland och Västerås är det främst rikspolitik som människor verkar följa och bry sig om. Det är ett rejält underbetyg för Västeråspolitikerna, och för oss medier som inte har lyckats berätta om lokalpolitiken på ett tillräckligt intressant sätt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan