Annons

Annons

Annons

Debatt
Var kastade regionrådet ledartröjan?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Replik till Barbro Larssons och Milena Axklos (C) artikel ”Kvinnokliniken sätter krokben för ett jämställt föräldraskap”, VLT 25/2.

Region Västmanland är en politisk styrd organisation som sedan valet 2018 styrs av ett minoritetsstyre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. Döm om vår förvåning när ett av den styrande majoritetens regionråd Barbro Larsson i sin debattartikel pekar ut och kritiserar en klinik hon själv är med och ansvarar för.

Annons

Annons

Än mer förundras vi över att hon påstår att en klinik som lyder under hennes egen majoritet sätter krokben för ett jämställt föräldraskap och att det strider mot regionens jämställdhetspolicy. Vi frågar oss, Barbro Larsson, vem är det som styr egentligen?

Svaret är du skyldig oss, men framför allt väljarna. Sanningen är att det är du och Centerpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna och Liberalerna som är satta att styra.

Under er ledning fick hundratals kvinnor inte komma på mammografi i tid under pandemin och 4000 västmanländska kvinnor fick vänta i en skandalöst lång vårdkö för att utföra cellprov. Bland dessa finns troligtvis flera kvinnor som vi kan ana har fått vänta på ett fördröjt cancerbesked.

I dag är det minst 13 veckors väntetid för att få tid för nybesök hos läkare på Kvinnokliniken. Region Västmanland har fler kvinnor med allvarlig bristning efter förlossning än i övriga riket.

Vi delar Barbro Larsson och Milena Axklos uppfattning om att Kvinnokliniken ska öppna upp för bägge föräldrar under hela vårdförloppet, under förutsättning att önskade smittskyddsåtgärder kan uppfyllas. Men utmaningarna gällande jämställdhet inom Region Västmanlands hälso- och sjukvård är fler än så.

Det vore klädsamt att ta ansvar för att ni faktiskt leder regionen och dess verksamheter, inklusive den enskilda klinik ni nu tar er friheten att peka ut och svartmåla i VLT. Var nånstans kastade du ledartröjan, Barbro Larsson, om den nånsin suttit på och vad anser dina kamrater i minoritetsstyret om ditt utspel?

Annons

Stephanie Bruksgård (M)

Regionfullmäktigeledamot Region Västmanland

Caroline Högström (M)

Riksdagskandidat och ordförande Moderatkvinnorna i Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan