Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gabriel Ehrling Perers

ledare liberalInvasionen av Ukraina

Gabriel Ehrling Perers
”Det finns ingen fred med Putin”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Rysslands diktator Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Annons

”Ryssland misslyckades med sin snabba invasion, Ukraina är inte tillräckligt starka för att köra ut Ryssland och Nato är inte villiga att gå in militärt.”

Så sammanfattas läget av Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet (DN 16/3). Något snabbt slut på kriget är inte i sikte.

Det är då lockande att ta fasta på de alltmer hoppfulla signaler som kommit från samtalen mellan Ryssland och Ukraina. På onsdagen rapporterades exempelvis om en möjlig 15-punktsöverenskommelse. Men vi ska inte lura oss.

Annons

Ukraina måste försöka förhandla. Varje timme med vapenvila skulle rädda liv. Men någon fred kommer inte att nås den vägen.

Annons

Egentligen är det fel att ens beskriva det om ”fredsförhandlingar”, vilket skett i både internationella och svenska medier (exempelvis SR och SVT).

Rysslands krav har lika liten legitimitet som invasionen. Förhandlingarna är inte minst ett försök att förklara kriget för hemmaopinionen.

Sanningen är följande:

Ryssland bedriver ett direkt folkrättsvidrigt anfallskrig i Ukraina. Civila mål bombas. Det mänskliga lidandet är enormt.

Detta har diktator Putin försökt motivera med anklagelser om folkmord på ryssar i östra Ukraina. Han anklagar landet för att utveckla atombomber och biologiska stridsmedel. Han beskriver Ukrainas folkvalda ledning som en drogmissbrukande nazisekt (påståendet är särskilt märkligt eftersom president Volodymyr Zelenskyj är jude).

På onsdagen slog den internationella domstolen i Haag fast att det inte finns några belägg för Putins påstående om folkmord. Han beordrades att omedelbart avbryta invasionen.

Det är mot den här bakgrunden Ryssland kräver erkännande av utbrytarregionerna i östra Ukraina och att landet ger upp rätten till en egen försvars- och säkerhetspolitik. Ryssland vill tvinga Ukraina att vara ”neutralt”, avstå Nato-medlemskap och begränsa militären.

Med andra ord: Kravet är att Ukraina ska vara i Rysslands våld.

Det finns ingen fred med Putin.

Vi måste alla förlika oss med västvärldens nya uppdrag: Att hålla honom i schack.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy