Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Samtalet från Luttropp ledde fram till en spännande resa

Jag glömmer aldrig telefonsamtalet. Det blev början på en spännande och rolig resa med ett fint syfte. Men, allt har ett slut.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Personen som ringde var Lars Luttropp. Året var 2016 och jag hade då bara varit chefredaktör på VLT under en kortare tid. Lars Luttropp var en gång i tiden kommunalråd. Under 1990-talet och en bit in på 2000-talet var han moderaternas starke man och ledde Västerås efter att socialdemokraterna förlorat makten i stan för första gången på över 70 år. Detta var min första kontakt med Luttropp.

Lars Luttropp porträtterad 2002 på golvet i Västerås kommunfullmäktige. Hans signum var att hålla sina framföranden just på golvet och inte i talarstolen.

Bild: Göran Widerberg

Annons

Lars Luttropp visade sig vara så mycket mer än en enbart en före detta politiker. Han är en varm, kulturintresserad man med en underfundig humor. Dessutom är han ännu en energisk idéspruta – och nu hade han ytterligare en idé. Han ville ära Västeråsförfattaren Lars Gustafsson (1936–2016) och han ville gärna involvera VLT i den idén. Lars Gustafsson var nämligen i unga år skribent på just VLT.

Annons

Jag och Gunilla Kindstrand, som då var kulturchef i VLT:s dåvarande ägare Mittmedia, bokade in ett möte med Lars Luttropp. En god och glad middag senare var allting klart. VLT inrättade ett stipendium till Lars Gustafssons ära. Utan Lars Luttropps initiativ, drivkraft och entusiasm i insamlandet av pengar till stiftelsen hade detta aldrig blivit verklighet.

Författaren Lars Gustafsson avled 2016. Året därefter delades det första stipendiet till hans ära ut. Foto: Benjamin Gustafsson

Jag har haft äran att vara ordförande i stiftelsen. Lars Luttropp har varit vice ordförande och Sven Erik Ring har varit kassör. VLT:s tidigare kulturredaktör Erik Jersenius blev ordförande i den starka jury, som han bildat tillsammans med Gunilla Kindstrand, Anders Lif, Agneta Blomqvist och Crister Enander.

Stipendiet på 50 000 kronor har delats ut fem gånger till en ung skribent mellan 16 och 21 år som verkar i Lars Gustafssons anda. 2017 tilldelades Amanda Rudelius stipendiet. Därefter har det gått till Saga Wallander 2018, Ellen Nordmark 2019, Josefiné Josefsson 2020 och Nora Flygt 2021,

Annons

Annons

Det har varit fantastiskt att få vara med och se dessa unga talanger prisas och därefter flyga vidare i sina skrivarkarriärer. Men, allting har ett slut. Vi närmar oss 17 maj, Lars Gustafssons födelsedag och den dag stipendiet har delats ut de senaste åren. Det blir ingen utdelning i år. VLT kommer inte längre att vara en del av Lars Gustafsson-stipendiet.

2016, Daniel Nordström var ny chefredaktör på VLT och Erik Jersenius värvades som kulturredaktör. Jersenius har nu lämnat VLT för ett jobb som kulturchef på Corren/Norrköpings Tidningar.

Bild: Tony Persson

Anledningen är helt enkelt att både Lars Luttropp och Sven Erik Ring valt att lämna styrelsen med ålderns rätt. Erik Jersenius har dessutom lämnat VLT för en tjänst som kulturchef på Corren/Norrköpings Tidningar. Ett par personer i juryn har också efter flera års gott arbete aviserat att de vill lämna sina platser. Vi på VLT har försökt olika vägar för att på något sätt kunna fortsätta dela ut stipendiet, detta utan att finna lösningar som har känts perfekta.

Därför sätter VLT nu punkt för detta stipendium, men alla fina minnen och min stora tacksamhet till alla inblandade lever kvar. Lars Luttropp, Sven Erik Ring, Erik Jersenius, juryn, stipendiaterna och inte minst alla som har skänkt pengar och på annat sätt bidragit till detta kommer i mina ögon alltid att vara hjältar.

Och Lars Gustafssons ord och verk. De är eviga.

Annons

Tre heta

Henric Stillman

SVT:s "Mästarnas mästare" är en tuff tävling. Det vet dansaren och Västeråsprofilen Henric Stillman, som är med i årets upplaga. Han skadade sig nämligen under programmet.

Annons

Mattias Lundh

Han är känd som en högklassig målvakt. Nu har han i rollen som tränare fört Hallstahammars SK till handbollens division 1, detta under sin första säsong som A-lagstränare.

Cornelia Jakobs

Hon var storfavorit i Melodifestivalen och höll för trycket. Även om hon hade hård konkurrens från framför allt Anders Bagge kan jag konstatera att rätt låt vann.

Citatet

Om allting är för jävligt måste man ändå vara glad, för det är ens skyldighet att inte öka världens sorg.

Hans Alfredson (1931–2017),

Annons

Annons

Till toppen av sidan