Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Bo Breitholtz

Bo Breitholtz Västerås har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast sörjande är hans hustru Ulla, barnen Peter, Lisa, Agneta och Magnus med familjer.

Annons

Bosse föddes i Värnamo, tog studenten i Luleå 'och började på Chalmers där han blev civilingenjör elektro. Han flyttade sedan till Ludvika och ASEA hösten 1959 där han jobbade med problem relaterade till ljusbågar. Jobbet syftade till att få fram strömbegränsare och likströmsbrytare. Han gjorde också sin licentiatavhandling här.

1965 bildades på centrallaboratoriet som betecknades KY Laboratorierna för fysik och kemi där Bosse blev chef för sektionen för plasmafysik. Bosse och Ulla blev alltså västeråsare 1965 och hade också med sig lille Peter från Ludvika. 1967 blev Bosse erbjuden att komma till den avdelning som sysslade med halvledarteknik (YS betecknad) som fortfarande var kvar i Ludvika men som ganska snart flyttades till Västerås. Bosse jobbade då med att teoretiskt se på möjligheterna att utveckla  den så kallade tyristorn som då ersatte jonventilen. Bosse var då chef för utvecklingsavdelningen.

Annons

Annons

1978 bytte Bo teknikområde och gick över till isolerteknik där han fick till uppgift att bygga upp en ny grupp för grundläggande isolerutveckling. Bosses insatser inom detta område  var helt avgörande för att denna teknik utvecklades till ett paradområde för ABB. Han gick sedan tillbaka till sitt stora teknikintresse inom halvledare och var avdelningschef inom ABB Corporate Research 1984 till 1993.

De  sista åren tillhörde han FoU staben med titeln Corporate Senior Scientist och fick också en adjungerad Professur på KTH.

Bo hade många fritidsintressen och segling var det största. Familjen hade flera segelbåtar och senast, en Maxi 108, var det stora sommarnöjet. Han var också mycket road av jazz och gjorde tillsammans med Ulla flera resor till USA och New Orleans.

Mångårige vännen Nils-Johan Bergsjö

Till toppen av sidan