Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaMiljonrullningen

Åza Forsman
Magkänslan visar vägen – till en miljonrullning

Ibland får man en känsla av att något inte stämmer. Utan att kunna sätta fingret på det. VLT tittade närmare på turbulensen i Surahammar och upptäckte en miljonrullning.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Åza Forsman, journalist på VLT.

Annons

Anmäl text- och faktafel

En av de mer märkliga nyheter som VLT har rapporterat om från Surahammar handlar om ett garage.

Men, som det brukar heta, inte vilket garage som helst.

Ett otillåtet löfte förvandlade garaget till ett svartbygge och och ägarna blev förtvivlade. Vem har rätt? Vem har fel?

VLT har skrivit 17 artiklar om garaget. Hittills. Ärendet är nämligen ännu inte helt avgjort.

Annons

Hur kunde det bli så?

Men, kanske skulle det komma något bra ur detta i alla fall.

Annons

Kommunledningen hade uppmärksammats på att kunskaperna om bygglovshandläggning inte var bra. Därför bestämde kommunchef Martina Nordin att bygg- och miljöförvaltningen skulle utredas.

I stället för att bara utbilda sin personal så att den har en rimlig kunskapsnivå för att kunna utföra sitt jobb – vilket man väl egentligen kontrollerar när man anställer någon? – så ska hela förvaltningen utredas.

När utredningen är gjord utbildas personalen i hur de ska sköta sina jobb. Allt i regi av revisionsbolaget KPMG.

Och när en utredning, eller en utbildning är klar, ja då fortsätter det.

Martina Nordin, tidigare kommunchef i Surahammar.

Bild: Åza Forsman, Arkivbild

Våren 2020 upptäcker vi plötsligt att det har skapats en ny storförvaltning i kommunen. Inga politiska dokument bekräftar detta utan det uppdagas genom en jobbannons där kommunen söker en samhällsbyggnadschef.

Kommunchef Martina Nordin berättar glatt att det ingår i översynen av förvaltningarna, när vi ringer. Verkar närmast lite förvånad över frågan. Som att det är konstigt att någon utifrån bryr sig om vad som händer i Sura kommunhus.

En ny stor utredning genomförs angående den blivande storförvaltningen samhällsbyggnad.

Och när förvaltningen är färdigbildad och införd – då ska den utvärderas. Av KPMG.

I den utredningen kan man se hur KPMG hänvisar bakåt till tidigare genomförda utredningar. Konsultbolaget lämnar också förslag på åtgärder framåt.

Annons

Där kan man tydligt se sambandet. Hur bolaget föreslår en viss typ av utbildning eller införande av en viss typ av handbok för att några månader senare fakturera för just den typen av tjänst.

Annons

I den utredningen upptäcker man också att den nytillsatta chefen kanske inte är så bra, så han ska också utredas. Den utredningen läggs ut på ett annat bolag – av KPMG, som står som avsändare på fakturan.

Efter flera mejl från VLT:s reporter Magnus Östin så får VLT så småningom ut en utredning från Surahammars kommun – men inte förrän han hotar att anmäla den saktfärdiga hanteringen till JO.

Vid den här tiden börjar det bli allt svårare att komma i kontakt med kommunchefen, svårare att få raka svar och att få ut dokument.

Martina Nordin som tidigare gärna har svarat på frågor via telefon blir omöjlig att nå den vägen. Mejlsvaren vi får är utformade på en typ av juristsvenska som vi inte är vana vid att hon svänger sig med. Så olikt att det känns som att någon annan har skrivit dem.

Eller så har hon bara följt KPMG:s råd gällande kommunala handlingar. I en utredning tycker det privata bolaget att kommunen bör se över vilka handlingar som kan sekretessklassas. Inte ska eller bör.

Om det var okunskap eller en för hård sekretesspolicy som gjorde att VLT – efter upprepade mejl – tvingas hota med Justitieombudsmannen för att få ut en utredning, det vet vi inte. Vi vet bara att så fort JO nämns så lämnas den ut.

Annons

Den sekretessmarkerade granskningsrapporten från Human & Heart gällande misstänkta kränkningar och/eller trakasserier på samhällsbyggnadsförvaltningen. Eftersom det är en personutredning maskas utredningen hårt, men VLT har även tagit del av den helt omaskerade rapporten.

Här någonstans börjar allt krackelera fullständigt, och Martina Nordin som står som referens på de flesta fakturorna försvinner ut genom en sidodörr för att aldrig mer återkomma till kommunen som hon har styrt under flera år.

Kommunen står utan ledning och räkningarna tickar på i en allt snabbare takt från KPMG.

Från 1 januari 2020 till och med oktober 2021 har 5,1 miljoner kronor betalats ut till revisionsbolaget som skulle hjälpa Surahammar att bli bättre.

Hur kunde det bli så?

Det försöker vi förklara i en serie artiklar om Miljonrullningen i Surahammar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan