Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Tårarna kom – jag kände mig stolt över staden Västerås

Jag satt där, ihopsjunken i min stol, och lyssnade. Plötsligt kände jag en tår rulla på min kind. Jag kände mig lycklig och stolt över staden Västerås.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Anmäl text- och faktafel

Förra torsdagen arrangerades Guldstänk i Konserthuset i Västerås. Företagsgala, glitter och glamour. Det kändes som en evighet hade passerat sedan senaste festen och alla var som ystra kor på grönbete.

Det skakades hand, skålades och kramades som om det varken fanns någon pandemi eller morgondag.

Det öronbedövande sorlet under ett mingel kan vara störande. Nu lät det som ljuv musik.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Sorlet under förminglet var närmast öronbedövande, men det var inte alls så störande som det normalt kan vara. Det här var ett glädjens sorl som lät som ljuv musik. Äntligen kan vi träffas, leva och andas igen.

Annons

Dammiga och slitna kostymer hade tagits fram ur garderoben,

– Den här jag inte haft på mig sedan 2019, sade en man.

– Kul att äntligen bära byxor med knappar, sade utmärkta konferencieren Carin da Silva.

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) talade varmt om demokratin.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Högklackade skor bars i handen av kvinnor med plågade fötter.

– Jag har så ont i fötterna. Fötterna är inte vana vid sådana här skor och har återgått till naturlig form under pandemin, sade en kvinna.

Och festen. Det traditionsenliga är att Anders Teljebäck inleder med att tala under ceremonin, men sedan ett par år tillbaka är det en ny sheriff i stan. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) inledde med att prata om festens glädje, men han sade också betydligt viktigare saker.

Han uttryckte nämligen sitt förakt över den ryska ockupationen av Ukraina och menade att det bästa vi kan göra är att leva och arbeta vidare och att vara stolta över den svenska demokratin. Han fick varma och långa applåder.

Charlotte Perrelli var en av artisterna på Guldstänksgalan. Givetvis bytte hon klänning mellan varje framträdande på scen.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Annons

Sedan klev Freddy Amigo, den lille tenoren med den stora rösten, in på scen och sjöng sin fantastiska version av Nessun Dorma, arian från den avslutande akten i Giacomo Puccinis opera Turandot, som blev Pavarottis paradnummer.

Det var då de kom. Mina tårar. De varma applåderna över Staffan Janssons ord om demokratins värde, Freddy Amigos gudabenådade röst, glädjen mitt i allt elände i världen. Det var en vacker kväll. En hyllning till Västerås och alla stjärnor i stan. Jag kände en varm stolthet över den stad jag har förmånen att verka i.

Vackert var det också att få vara med och fira alla vinnare och nominerade på galan – och det var också så fint att flera vinnare hyllade övriga nominerade. Det gjorde till exempel både AA Logistik, som vann årets hållbarhetspris, och årets exportföretag Hitachi Energy.

Sedan hade vi förstås också Charlotte Perrelli. Oavsett vad man tycker om den musik hon framför är hon onekligen en superstjärna.

Men, förutom Freddy Amigo, njöt jag främst av helt annan musik.

Jag tänker på husbandet Beastie Girls. Man kan bara älska ett band som spelar covers av Metallica, Guns´n Roses, Bon Jovi och Rammstein och lyckas skapa allsång med "Du Hast".

Annons

Annons

Freddy Amigo. Mannen med den stora rösten. Foto: Monika Ottosson

Tre heta

Kefir

Kefir produceras i Sverige med svenska råvaror men det förpackningen anses vara opassande, enligt Arla. Nu ska Arla tillfälligt sluta sälja sin egen filmjölksprodukt, skriver Dagens Nyheter. Ett fånigt beslut.

Eva Lindström

Bilderbokskonstnären, som är utbildad vid Västerås Konstskola, tilldelas årets Almapris – världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Rock Everybody

Generationskören, med 115 sjungande pensionärer, planerar två konserter tillsammans med Västeråsbandet The Ryders, ett ungdomsband från Kulturskolan och generationskören från Arboga.

Citatet

Demokratins själ kan inte inplanteras utifrån. Den måste komma inifrån.

Indira Gandhi (1917–1984),

Annons

Annons

Till toppen av sidan