Annons

Annons

Annons

Unga entreprenörer

Bröderna har startat eget – på hemmaplan: ”Väldigt fritt”

Bröderna Niklas, 31, och Jesper, 25, har redan jobbat tillsammans som plåtslagare i flera år. Nu har de startat Bröderna Erikssons Plåtslageri AB ihop.

Text

Jesper och Niklas Eriksson ville prova att starta eget och trivs med friheten.

Bild: Linda Lundberg

Annons

Anmäl text- och faktafel

Niklas Eriksson har redan 14 års arbetslivserfarenhet som plåtslagare med sig, eftersom han blev anställd som traditionell lärling när han bara var 17 år. Jesper Eriksson gjorde samma sak efter ett år på gymnasiet. De har jobbat tillsammans som anställda på ett plåtslageri i Västerås i 4-5 år, och nu har de tagit steget att starta eget bolag på hemmaplan i Hallstahammar.

– Vi samarbetar med ett annat plåtslageri som redan är etablerat. Vi är inhyrda i hans verkstad kan man säga och hjälper honom samtidigt som han hjälper oss, säger Niklas Eriksson.

För en månad sedan valde bröderna att köpa ett redan färdigt lagerbolag för att kunna komma igång snabbt, och eftersom deras samarbetspartner redan hade jobb åt dem kunde de börja arbeta direkt. De tar även egna jobb.

Annons

Annons

– Vi ville prova på att starta eget. Yrket i sig är väldigt fritt och det är skönt att sköta sig själv och lägga upp sina jobb själv, säger Niklas.

– Det känns spännande med någonting nytt, säger Jesper.

Jesper berättar att plåtslageri är ett bristyrke, så det finns gott om jobb för dem. De har jobbat heltid redan från början.

Hur är det att jobba ihop med sin bror?

– Bra, vi jobbar bra ihop, säger Jesper.

– Relationen har blivit bättre än vad den var i ungdomen, fyller Niklas i.

Bröderna är överens om att det är bekvämt att utgå från hemmaplan.

– Det är skönt att slippa pendla. Flera vänner har hört av sig och vill ha hjälp, så då ställer vi ju upp. Vi riktar oss främst till privatpersoner, men vi gör även mindre jobb till företag som vill ha hjälp, säger Niklas.

Som plåtslagare skär, bockar och monterar bröderna allt inom plåt, såsom plåttak, stuprör och fönsterbleck till exempel. Stuprören kommer in färdigformade, annars kommer allt in till verkstaden som slätplåt.

– Vi har tagit hjälp med bokföringen. Vi gör det vi är bra på, säger Niklas.

Målet är inte i första hand att jaga en egen verkstad, utan de kommer att fortsätta sitt samarbete ett tag till. Bröderna förklarar att en ny bockmaskin kostar någonstans mellan 300 000 och 500 000 kronor, och en sax uppåt 200 000 kronor.

Annons

– Det är lite pengar att låna i det och vi vill vara lite försiktiga i början. Nu vill vi först och främst få ordentliga plåtjobb gjorda och bygga upp ett bra varumärke och en dialog med kunderna. Behöver man hjälp med plåt är det bara att ringa oss, säger Niklas.

Jesper och Niklas Eriksson ville prova att starta eget och trivs med friheten.

Bild: Linda Lundberg

Jesper och Niklas Eriksson tycker att det fungerar bra att jobba ihop med brorsan.

Bild: Linda Lundberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan