Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Till minne – Jan Nilsson

Förre stadsbibliotekarien Jan Nilsson, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är systern Elisabeth och syskonbarn med familjer.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Under dryga tjugo år, 1970-1992, var Jan Nilsson stads- och länsbibliotekarie i Västerås. Han verkade i en tid då de kommunala verksamheterna expanderade och då allt var möjligt. Tidsandan passade Jan Nilsson som hand i handske.

Annons

Stadsbiblioteket växte och Jan Nilsson var drivande i utvecklingen med sin framsynthet, idérikedom och kreativitet. Nya bibliotek öppnades på löpande band bland annat i stadsdelarna Bäckby, Råby och Önsta-Gryta. Utbyggnaden av huvudbiblioteket med fackbiblioteket 1991 blev hans sista storslagna projekt. Ett oförtröttligt engagemang lade han i program- och utställningsverksamheten. Kända skådespelare och författare var flitiga gäster. Den ena originella utställningen avlöste den andra. Råttfällor, plastpåsar, teddybjörnar och andra kuriösa ting passerade revy. Det skapade publicitet och bidrog till stadsbibliotekets goda anseende.

Annons

Jan Nilsson var angelägen att driva ett bibliotek för låntagarna långt före alla nya trender att sätta brukaren i fokus. Det var lärdomar han inhämtat från ett studieår vid amerikanska bibliotek. Han hade en folklig framtoning och var en känd profil i staden. Han utsågs 1987 till årets Västmanlänning trots att han inte var mantalsskriven i länet. I Radio Västmanlands frågesport om länet blev han en populär röst och programledare. Han ägde talets gåva och var en efterfrågad spirituell föredragshållare.

Ett av hans stora intressen var antikviteter och udda föremål. Med passion inredde han okonventionellt biblioteken med stormönstrade tapeter av Laura Ashley, antika empiremöbler och konstfulla gardinuppsättningar som parades ihop med ny svensk möbeldesign av hög kvalitet.

Som chef var Jan Nilsson krävande. Han hade full kontroll och styrde in i minsta detalj. Jan Nilsson verkade för ökade resurser till biblioteken men var mycket sparsam med de medel han förfogade över. Att han hade ett gott öga till biblioteken i länet vittnar hans generösa donation på 600 000 kr till Jan Nilssons stipendiefond, en fond för kompetensutveckling.

Staffan Rune och Eva Matsson

Före detta kollegor och bibliotekschefer i Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy