Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Attacken mot Ukraina är om någonting en historisk oförrätt

Hur är det annars då? Jo, tack – bara jag slapp tänka på Putin. Ständigt denne Vladimir Putin. Varför detta krig? Vad vill denne omänskliga människa egentligen?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag pratade med en bekant häromdagen.

– Det är rätt hemska tankar som kommer numera. Jag brukar verkligen inte önska livet ur folk. Men, när det gäller Putin vaknar jag varje morgon, går igenom de senaste nyheterna och hoppas att han är död, sade personen i fråga.

Det är lätt att förstå de tankegångarna, för så många önskar att all ondska som ryms i Rysslands attack på Ukraina ska få ett snabbt slut. Dessvärre tyder det mesta på att kriget kommer att dra ut på tiden – och även om det får ett slut finns stora risker för följdverkningar under lång tid.

Annons

Vladimir Putin. Envåldshärskaren. Diktatorn. Mannen som inte tycks bry sig om sanktioner eller världens ilska. Vad vill han egentligen?

Bild: TT

Annons

Ryssland och Putin. Jag kan inte påstå att jag tänkt på varken landet eller personen speciellt ofta förut. Jag har aldrig besökt Ryssland och jag erkänner villigt att min bild av landet är att det är synnerligen grått, trist och kargt – även om jag inser att jag har fel. Många har också vittnat om hur vackert det är, inte minst i Moskva.

Och Putin. Honom har jag främst tänkt på som en homofobisk envåldshärskare med en synnerligen uppblåst och märklig självbild. Nu vet vi alla att det är betydligt värre än så. USA:s president Joe Biden har kallat Putin för en diktator och det är också det han bör benämnas som.

Ständigt denne Putin. Nu tänker jag, tyvärr, på honom varje dag. Ilskan över krigets vansinne ska också riktas mot honom och inte mot enskilda ryska medborgare. Ryssland är i sig inte ett ont land. Ryssland har däremot en ond ledning och just en ond diktator vid makten. Ukrainas motstånd och världens stöd till Ukraina är det enda ljusa i detta ändlöst svarta.

Människor försöker rädda föremål från en brinnande butik efter en rusk attack i staden Charkiv i Ukraina.

Men, återigen. Vad vill Putin, mannen som inte verkar bry sig om varken hårda sanktioner eller att all världens ilska riktas mot honom?

Annons

Annons

Många kloka människor har försökt besvara den frågan, inte minst Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

I en intervju i Svenska Dagbladet refereras till ett tal av Putin redan 2005. I det beskriver Putin Sovjetunionens fall som ett trauma för den ryska nationen där "miljontals medborgare och landsmän hamnade utanför ryskt territorium."

Utifrån den grundsynen har nu Ryssland och Putin gått från ord till handling, enligt Martin Kragh.

– Syftet är helt enkelt att presentera sina handlingar som defensiva försvarsåtgärder. Detta för att korrigera vad Putin anser vara historiska oförrätter, säger han till Svenska Dagbladet.

Jag tvivlar inte det minsta på det Kragh säger, men det som sker nu. Rysslands vidriga attack mot Ukraina. Det är om något en historisk oförrätt.

Låt oss fortsätta att fördöma kriget. Drömmen om fred dör aldrig.

Tre heta

Katten Bengt

I julas blev han Årets Lussekatt i VLT. Nu ska Bengt från Västerås, tillsammans med fyra andra katter, avbildas och bli frimärke.

Annons

Erik Paganelli

Han fick inga musikerjobb och drabbades av personlig kris. Nu väntar turnéer med några av svenska musikbranschens största namn och jobb som gitarrist i succébandet Smith & Thell.

Will Smith

Den amerikanske skådespelaren stod för den största snackisen och en av de största skandalerna genom tiderna på Oscarsgalan. Nu har han bett om ursäkt.

Citatet

Det finns en evighet av fred bakom alla stjärnorna någonstans.

Inger Hagerup (1905–1985), norsk författare.

Till toppen av sidan