Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Cecilia Rindbäck Tiger
Hur svårt kan det vara?

Somliga göranden är oerhört långtråkiga. Det är väl bara att smaska dit färgen på väggen och svinga upp plankorna på balkongen. Eller?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Checkar ut från Zoommötet där jag pratat med elever från Poppius grundkurs i journalistik. Berättade om VLT:s senaste granskningar, vikten om att vara först och om våra livesändningar. De ställde frågor om artiklar de jobbar med och jag gav dem lite tips. Kul att dela erfarenheter och diskutera journalistikens utmaningar och ständiga källa till nya lärdomar och insikter.

Ser i mobilen att jag har flera missade samtal och sms.

”Hej, kan du komma hem?”

Kastar på mig jackan, rycker åt mig handväskan och går med raska steg. Är framme på bara några minuter. Han har suttit där i en och en halv timme.

Annons

Det blåser kraftigt och tydligen är det snö på gång.

Jag tittar skeptiskt på högen. Hur i hela friden ska vi få ordning på det här? Och dessutom: vi har bara lunchen på oss.

Annons

Vi greppar ett paket i vardera ände, går ut i gatan, snirklar oss emellan de parkerade bilarna, in genom entrén, uppför trappen, igenom trapphuset och ut genom dörren mot innergården.

De nylevererade plankorna mäter 4,70 meter. Vi drar ut en ur dess förpackning och gör ett försök att ta oss upp i lägenheten.

Hur vi än vrider, vänder och vinklar går det inte. Plankorna är för långa. Vinklarna är för fel.

Tittar på klockan. Hur lång tid ska det här ta nu då? Hur svårt kan det vara?

Jag går ut igen och tittar upp mot balkongen. Kan man skicka upp dem den vägen? Det ser lite högt ut. Nej, det kommer inte att funka.

Det enda alternativet – om vi inte ska åka och hyra någon slags sågmaskin som gör furudonen hanterbara – blir att ringa på hos grannen under oss. Där skulle en gläntning av ytterdörren möjligen kunna lösa problemet.

Plasten runt brädorna fladdrar vilt i den tilltagande marsblåsten och jag måste återvända till redaktionen. Där har jag koll på läget och de vinklar jag har att reda i är de som tillhör artiklar.

Mitt tålamod är ingenting att hänga i granen (ingen annanstans heller för den delen). Vet det själv och detsamma gör de som känner mig. Jag vill att saker ska hända nyss och vara färdiga nu. Kan bli svårt uttråkad när något tar för lång tid och vad gäller just renovering hittar jag gärna lösningar som sällan passerar den noggrannes vakande öga.

Annons

Annons

Rollade en vägg i rasande fart nyligen och kommentaren lät inte vänta på sig:

”Ta det lugnt, du behöver inte rolla så snabbt!”

Har spikat där jag borde borrat, målat runt hyllor för att det varit tidseffektivt och krävde som barn att mamma per omgående skulle sätta sig ner och lära mig spela piano. Hur svårt kan det vara liksom?

Foto: Naina Helén Jåma/TT

På kvällskvisten kan vi slutligen – med hjälp av grannen med lämplig vinkel genom öppen ytterdörr och ett fönster på vid gavel i trapphuset, samt ett stort antal vågade bakåtlut därigenom – lösa träekvationen.

Känner mig nöjd när jag innan läggdags tittar på alla plankor som ligger i fint ordnade högar i hallen.

Själva golvläggningen överlåter jag med varm hand till dem som utrustats med bättre tålamod.

Och, hur svårt kan det vara?

Faktiskt inte ett dugg.

Heja! Heja! Än så finns det visst en chans att vinna, se'n kan vinsten lätt försvinna! Jäkta! Jäkta! Även om du ingenting förstått om varför du har BRÅTTOM!!!

(Povel Ramel, ”Bråttom, bråttom, bråttom (Tzena Tzena Tzena)”

Tonsäkert gånger 3:

1: Markus Krunegård på Annexet i kväll, kan inte bli annat än magiskt.

2: Musiksommaren 2022 i Västerås. Suget efter livemusik är stort efter pandemidvalan och vi rapporterar löpande om nya släpp.

3: Söndag 10 april är det regionfinal i nationella musiktävlingen för unga musiker, Imagine Västmanland. Västerås konserthus, lilla salen, fri entré.

Annons

Annons

Till toppen av sidan