Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
M: Korta väntetiderna för att få ett nytt pass

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Påskresan inställd? Sommarplanerna hotade? Tacka regeringen för det.

Polisen har länge varnat för att köerna för att förnya pass skulle kunna bli långa efter pandemin – ändå har tillräckliga åtgärder för att möta detta uteblivit. Följden har blivit att hela familjer nu tvingas resa tvärs över landet för att kunna förnya sina pass. ”Passturism” har blivit ett uttryck.

Sommaren och semestrarna står snart för dörren. Även om vi alla vet att sommaren i Västmanland är fantastisk så är det många som planerar en efterlängtad utlandsresa, särskilt efter att restriktionerna med anledning av pandemin nu lättats. Och det borde inte vara ett problem – men det är det för den som först behöver förnya sitt pass. I flera län kan man få vänta långt in på hösten, eller fram tills nästa år, för en tid. Kötiden i Västerås är nu hela 6 månader. Nu krävs åtgärder på både kort och lång sikt för att effektivisera passhanteringen.

Annons

Annons

Regeringen måste omedelbart ta fram en handlingsplan för att väsentligt korta väntetiderna för att få ut ett nytt pass. Här och nu handlar det bland annat om att ge polisen ett tydligt uppdrag att utöka öppettiderna – till exempel till kvällar och helger. Vidare måste regeringen se till att alla möjligheter att sälja passtider vidare i en parallell andrahandsmarknad stoppas. Det är bra att polisen har uppdaterat sina system så att det nu krävs för- och efternamn samt en kontrollmekanism mot robotar. Men mer kommer att krävas.

På längre sikt behöver polisens uppdrag renodlas. Fokus för polisen måste vara att förebygga, ingripa mot och utreda brott. Detta är särskilt viktigt i ett läge där dödsskjutningarna är fler än någonsin tidigare.

Moderaterna har sedan innan förra valet föreslagit en renodling av polisens uppgifter – att bland annat passhanteringen ska flyttas till en annan myndighet. Den nuvarande situationen har lett till att polisen tvingas prioritera ner mindre brottslighet för passhanteringens skull. Det är inte rimligt att brottsbekämpning riskerar att bli lidande när polisen gör allt de kan för att lösa passkrisen.

Ytterst faller ansvaret för passkrisen på regeringen. Att man inte ”såg det komma” duger inte som förklaring när polisen varnat för detta scenario i ett års tid.

Annons

Sverige är inget U-land – att kunna förnya sitt pass utan att behöva vänta i ett halvår borde vara en självklarhet. En moderatledd regering kommer efter valet att prioritera en renodling av polisens uppdrag så att både brottsbekämpning och passhantering kan ske så effektivt som möjligt.

Mikael Damsgaard (M)

Riksdagsledamot

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy