Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
En kväll när budskapet var så mycket viktigare än musiken

Hon spände ögonen i publiken och formligen skrek: ”Kan inte någon bara sätta en kula i skallen på honom”. Delar av publiken jublade och applåderade högt. De blev avslöjade.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag är hårdrockare i själ och hjärta. Jag växte upp med band som jag flitigt lyssnar på än i dag. Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Whitesnake, Rainbow. Listan kan göras lång.

Genom åren har jag börjat lyssna på allt mer brutal hårdrock. En befriande, uttrycksfull och fascinerande musikform, Somliga upplever den typen av musik som enormt stressande. Mig ger den ett fridfullt lugn. Den frigör känslor. Den ger helt enkelt vingar, ungefär som i reklamen för den där drycken.

Maxida Märak är så mycket mer än musiker. Hon är också människorättsaktivist. Budskapet i hennes mellansnack är ännu viktigare än musiken.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Annons

Men, bra musik är helt enkelt bra musik, Därför lyssnar jag på mycket annat också. Opera, jazz, pop, hiphop och vanlig hederlig rock'n roll. Den som inte vidgar sina musikaliska vyer riskerar att bli begränsad och inte upptäcka allt det goda som musiken har att ge.

Dessutom är det så underbart att kunna se musik live igen. Jag ser fram emot att se Ghost på Avicii Arena om ett par veckor och för ett par veckor sedan fick jag uppleva en fantastisk konsert med Ane Brun, kvinnan som har guld i strupen. Förra helgen hamnade jag på något helt annat. Hiphop.

Jag befann mig i Umeå och såg Maxida Märak, som ni kanske minns från TV4:s "Så mycket bättre". Märak har samiskt ursprung, bor numera i Jokkmokk, och är sångerska, rappare, jojkare, skådespelare och människorättsaktivist. Hon är djupt engagerad för samers rättigheter och inte minst i protesterna mot gruvbrytningen i Kallak.

Det var inte en helt lysande konsert. Relativt glest i publiken, även om den var engagerad, mycket förinspelad musik och hiphop i mainstreamfåran. Men, en konsert med Maxida Märak är så mycket mer än musik. Musiken är nämligen främst att betrakta som avbrott i det viktiga hon vill föra fram. Det som brukar kallas mellansnack mellan låtarna är centralt för Maxida Märak.

Annons

Annons

Hon pratade varmt om kärleken till sin dotter, hon vittnade om oron för framtiden, om det samhälle vi lever i, om renskötseln och om renen som hennes själ och blod.

Det var i det sammanhanget hon tog upp Rysslands invasion av Ukraina och nämnde Vladimir Putin och att någon ”borde sätta en kula i skallen på honom”. När delar av publiken jublade och applåderade tillrättavisade hon den och konstaterade att ”det är en farlig väg att tänka så”.

Märak konstaterade att vi inte får bli svarta i våra sinnen. Att vi måste visa på motsatsen till hatet och ondskan. Att vi måste leva, att vi måste skänka ljus till det mörka i världen.

Det budskap som Maxida Märak levererade var så mycket viktigare än musiken denna kväll.

Inbäddat innehåll

Tre heta

Ian Anderson

Västeråsaktuella Jethro Tull är ett legendariskt band. VLT fick en exklusiv intervju med frontmannen. Det blev helt fantastisk läsning.

Marie Hektor

2019 diagnostiserades konstnären med bröstcancer och sedan kom pandemin. Nu öppnar hon galleriet för första gången på länge och tio år efter att det öppnade för allra första gången.

Annons

Filmstaden

Alltså. Beslutet om att biobesökare inte får ha med sig sitt eget godis. Det har onekligen fått reaktioner. VLT:s kulturredaktör Maria Björkman ger svar på tal.

Citatet

Musik skapar en form av njutning, vilken den mänskliga naturen inte klarar sig utan.

Konfucius.

Annons

Annons

Till toppen av sidan