Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Jag värnar yttrandefriheten – men Paludan bör stoppas

Den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludan bränner koraner, provocerar och hånar. Det har han all rätt att göra. Trots det bör han stoppas. Förutom yttrandefriheten finns många andra demokratiska värden som också måste värnas.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

En bld från Sveaparken i Örebro under påskhelgen. Ett våldsamt upplopp som liknande krigscener.

Bild: Robban Andersson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Påskhelgen blev mörk i flera svenska städer. Kravaller och upplopp av sällan skådat slag. Värre än så till och med. "Jag skulle vilja påstå att detta är värre än våldsamt upplopp. I några fall kan det till och med vara försök till mord och i vart fall grovt blåsljussabotage", sade rikspolischefen Anders Thornberg vid en presskonferens.

Många av oss är skakade av de krigsliknande scener vi har tvingats skåda i Sverige, till exempel i grannstaden Örebro. Där behövde inte ens Rasmus Paludan dyka upp för att kravaller skulle uppstå.

Annons

Annons

Den ende som kan känna sig nöjd med påskhelgens våldsamheter är Rasmus Paludan själv. Det är nämligen exakt just detta han vill hetsa fram. Han vill orsaka kaos när det allra bästa borde vara att antingen ignorera eller bemöta honom sakligt.

Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan tänder eld på en koran vid en demonstration på Nobeltorget i Malmö i februari i år.

Bild: Johan Nilsson/TT

Rasmus Paludan är ordförande för det danska högerextrema partiet Stram Kurs. Han har också svenskt medborgarskap. Han är dömd vid två tillfällen och är också anklagad för att ha sexchattat med barn.

I Sverige är det emellertid inte brottsligt att bränna koraner, vilket Mårten Schultz, professor i civlirätt, förklarar väl i Svenska Dagbladet.

Många länder i världen har begränsad yttrandefrihet och mötesfrihet. I Sverige har däremot tryck- och yttrandefriheten en lång stark tradition. Den ska vi vara stolta över. Den ska värnas och försvaras.

Därför är det viktigt att påpeka att Rasmus Paludan har sin fulla rätt att provocera och att kritisera islam. Jag anser också att nazister bör ha rätt att demonstrera i yttrandefrihetens namn. Detta så länge de inte bryter mot lagen.

Annons

Rasmus Paludan, med en koran i handen, i Rinkeby där han fått tillstånd för en sammankomst under långfredagen.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Hets mot folkgrupp är ett allvarligt brott. Att häckla religioner är däremot inte brottsligt. I en demokrati måste man ha rätt att demonstrera, att uttrycka sig och att vara satirisk, även om enskilda personer känner sig sårade och kränkta.

Men, trots det bör inte Rasmus Paludan få fler tillstånd att arrangera möten i Sverige. Det finns nämligen fler grundläggande värden som är viktiga att försvara i en demokrati. Rena mordförsök och attacker mot poliser och blåljuspersonal är i sig oacceptabla och ett ytterst allvarligt angrepp mot vårt demokratiska samhälle.

Det borde alla som står upp för yttrandefriheten också inse. Det går att ha flera tankar i huvudet samtidigt och att försvara samtliga demokratiska värden utan att göra avkall på vikten av yttrandefrihet.

Kravallpolis på plats då en stadsbuss brinner på Västra Kattarpsvägen på Rosengård i Malmö natten till söndagen under påskhelgen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Tre heta

Mikael Mogren

Västerås stifts biskop är en klok och varm person, med många tankar och åsikter. VLT:s Annelie Salminen har träffat honom för en öppenhjärtig intervju.

Annons

Baharak Soleymani

Padelstjärnan nådde sin största internationella framgång i karriären. Det blev succé i Monaco genom en semifinalvändning som nästan saknar motstycke.

Maria Thorén

Annons

VLT:s försäljningschef kände en tomhet när sonen flyttade hemifrån. Tanken på att bli familjehem väcktes och i stället för att låta rummen i lägenheten stå tomma har hon nu två tonåringar boende hemma hos sig.

Citatet

Demokrati – det enda samhällsskick som kan avskaffas på demokratisk väg

Gabriel Laub (1928–1998), polsk-tysk journalist, satiriker och författare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan