Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Filmarkivet visar 60-talsfilm från Västerås

Filmarkivet.se lyfter fram Västerås och visar filmen "… som i en väv" från 1963 under en månad.

Bild från filmen "… som i en väv". Foto: Max Wilén

Annons

"… som i en väv" är en nostalgitripp till dåtidens Västerås och är skriven och regisserad av dokumentärfilmaren Curt Strömblad, som under 1960-talet gjorde flera filmer om staden.

"I varje sekund lever stan och förändras" säger den Västeråsbördige skådespelaren Olof Thunberg, som är filmens berättarröst, i inledningen.

Det var Västerås stad som 1963 lät göra filmen som skulle skildra den "nya" moderna stad som växt fram under 1950- och 60-talen.

Annons

Annons

Bild från filmen "… som i en väv". Foto: Max Wilén

Med ett tusenårigt perspektiv berättar filmen om staden Västerås, både dess historia och dess nutid som modern industristad.

– På Filmarkivet.se har vi film från hela Sverige och vi fyller hela tiden på med nytt innehåll. Varje månad uppmärksammar vi en ort och de filmer som kommer därifrån. Vi vet att den geografiska kopplingen i filmer har stor betydelse för många, att många har ett intresse av att ta del av sin hemorts historia. Och med Filmarkivet.se har vi möjligheten att tillgängliggöra svensk historia i rörliga bilder. Denna månad är vi glada över att turen har kommit till Västerås, säger enhetschefen Lova Hagerfors.

Se filmen här: https://www.filmarkivet.se/movies/som-i-en-vav/

Annons

Annons

Till toppen av sidan