Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Manliga omklädningsrum behöver en duktig psykolog

Det brukar sägas att män är dåliga på att prata om känslor. Så är det förmodligen, men undantaget är omklädningsrummen. Där kommer alla känslor på en och samma gång.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

När jag tänker efter inser jag att jag har spenderat ohemult mycket av mitt liv i ett omklädningsrum. Först under uppväxtåren som djupt engagerad, men tyvärr inte lika begåvad, fotbollsspelare. Men, jag nådde idrottselitens omklädningsrum ändå. Som sportjournalist under 90-talet.

Utkastad av fotbollstränaren Sören Cratz i ett omklädningsrum på Gamla Ullevi. Kanske är det också någon form av merit.

Bild: Jan Collsiöö/Scanpix

Jag har lyckats bli utskälld och utkastad av IFK Norrköpings dåvarande tränare Sören Cratz ur ett omklädningsrum på Gamla Ullevi i Göteborg. Jag och en dåvarande kollega blev dessutom portade från Björklövens omklädningsrum efter att vi, befogat brutalt, sågat laget någon dag tidigare i lokaltidningen. Dåvarande tränaren Lars-Gunnar Jansson påstod att det var ”för vår egen säkerhet.”

Annons

Annons

Men, det märkligaste var nog när det ryska KHL-laget i ishockey, Traktor Tjeljabinsk, gästade Västerbotten för en träningsmatch under samma tidsera. Kraftig språkförbistring uppstod i omklädningsrummet. Spelarna mumlade och tittade konstigt på mig, som om en sportjournalist inte kunde se ut som jag. Långhårig, ung, tafatt och tanig.

Jag försökte desperat att ställa frågor på svengelska. Deras tolkning var att jag var ute efter autografer. Till sist blev jag utslängd därifrån också. Utan citat till tidningen.

Under min tid som sportjournalist bevakade jag förstås även kvinnliga elitlag. Men i dessa omklädningsrum gick man inte in som man. Intervjuerna efter matcherna gjordes på annan plats.

På gymmet tävlar man främst mot sig själv. I omklädningsrummet kommer känslorna fram.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Nu är det länge sedan jag befann mig i ett elitmässigt omklädningsrum.

Men, jag befinner mig fortsatt i mindre glamorösa omklädningsrum i Västerås och andra orter i landet. Det handlar i regel om antingen omklädningsrum för bollsporter eller för styrke- och konditionsträning. Av naturliga skäl i just manliga sådana och jag har allt mer insett att det uppstår ett slags svettdoftande brödraskap i liknande miljöer.

När det gäller omklädningsrum för bollsporter är det visserligen aningen mindre förutsägbar stämning. Där finns nämligen både vinnare och förlorare – och att förlora en match är surt även på gubbig motionsnivå. Därför finns det alltid mer glada och mer griniga människor där. De få känslor som brukar visas är de mer primitiva.

Annons

Men, på gymmen är det annorlunda. Där tävlar man nämligen sällan mot någon annan än sig själv. Därför råder inte heller samma rivalitet där, även om somliga förstås gärna flexar mer än andra med sina muskler. I vilket fall är min slutsats att det främst är i gymmens omklädningsrum som de mer djupa manliga känslorna kommer fram.

Annons

Jag har, förutom sedvanligt snack om öl och idrott, överhört samtal om barn och romantik, värdelösa chefer, slöa kollegor, hundars problem med det motsatta könet, råd om hälsokost, träningstips, peppande ord och framför allt enormt många djuplodande diskussioner om diverse sjukdomar, krämpor och skador.

För några dagar sedan råkade jag till exempel höra ett samtal om en njursten. Enligt historiens berättare hade det svidit "ordentligt i trumpeten" när den till sist kom ut. "Fy faderullan", sade den som lyssnade tålmodigt på den långa utläggningen. Nej, han uttryckte sig inte grövre än så.

Motion är, som alla vet, nyttig för hälsan. Att få utlopp för sina känslor är lika viktigt. Alla omklädningsrum, åtminstone de för män, borde ständigt ha en jourhavande psykolog närvarande. Många män skulle må ännu bättre av det.

Kropp och själ hör ihop.

Tre heta

Elon Musk

Nyheten om att miljardären och industrimagnaten köpt Twitter för ofantliga summor slog ner som en bomb. Han säger att han vill förstärka yttrandefriheten på Twitter – men kritiseras själv för att tysta anställda.

Annons

Nina Fröjd

Hon började som praktikant för snart tolv år sedan. Nu är det hon som bestämmer. 28-åringen har köpt Håkans hembageri i Hallstahammar.

Andreas Harnesk

Rönnbys tränare har vunnit priset som "Årets tränare" i damernas SSL. Det är tredje gången han vinner priset. Imponerande.

Citatet

Gud skapade mannen före kvinnan. Det är som jag när jag skriver. Först gör jag en kladd.

Karen Blixen (1885–1962), dansk författare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan