Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Lucie Helander fyller 100 år

När domprostparet Gunnar och Lucie Helander i januari 1967 flyttade in i domprostgården i Västerås öppnades ett nytt kapitel i stiftets historia. Ett litet svenskt landsortsstift internationaliseras.

Den 1 maj fyller Lucie Helander 100 år. Foto: Västerås stift arkivbild

Annons

Lucie Helander föddes på farmen Lilienthal i Natalprovinsen och hennes dröm var att bli lärare. Men livet ville något annat. 17 år gammal träffade hon den 7 år äldre Gunnar som kommit som missionär till Sydafrika 1938. Ett par år senare gifte de sig och började ett livslångt engagemang för kyrkan och missionen.

– Jag hade missionen med mig från början, berättade Lucie i en intervju för Västerås stifts Magasin år 2014. Min mormors far kom ut som missionär för Hermansburgmissionen på 1850-talet. Min morfar, också missionär, kom senare från Tyskland och gifte sig med min mormor, som kunde tala zulu. Min mor blev farmarhustru på Lilienthal.

Annons

Annons

Först 1948 kom familjen Helander tillbaka till Sverige. Men längtan efter Sydafrika var för stark. Efter knappt två år återvände Gunnar och Lucie till missionsstationen i Oskarsberg innan de bosatte sig i Johannesburg där Lucie bland mycket annat var organist i Gustaf Adolfskyrkan. Efter en arbetsperiod på sju år återvände de till Sverige men räknade med att återvända till Sydafrika 1958. Då förklarades de icke önskvärda av apartheidregimen och tvingades stanna i Sverige. Först 1991, efter apartheidregimens fall, kunde de åter besöka Sydafrika,

Gunnar Helander avled år 2006 men Lucies engagemang för missionen levde vidare. Hon var under många år aktiv i domkyrkans Missionskrets och även kretsens ordförande. I Västerås arbetade hon även som lärare och undervisade bland annat i svenska för invandrare. Nu får hon, den 1 maj, fira sin 100-årsdag i Västerås tillsammans med sin stora svenska familj.

Per och Birgitta Larsson

Pelle Söderbäck

Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy