Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Erik Flodin

Erik Flodin, Västerås, har avlidit ett par veckor före sin 104-årsdag. Närmast anhöriga är systern Britt och syskonbarn.

Annons

Skräddaren, teatermannen och kommunalpolitikern Erik Flodin har gått bort. Att ha Erik som morbror har varit en förmån. Han kunde vara utklädd till stenåldersman med klubba och bar överkropp i Barnens Dag-tåg, pigg på vänliga påhitt samtidigt som han förmedlade kultur på bästa sätt. Från Erik fick jag böcker som uppmuntrade intresset för historia och kultur. Och så hade Erik och Margoth roliga hundar, som terriern Sotis.

Annons

Erik tillhörde en generation, född vid första världskrigets slut och i spanska sjukans tid, då det inte var givet att få studera vidare, även om hans intressen och skarpa huvud hade passat för det.

Erik blev lärling i faderns skrädderi i Junsele i Ångermanland, under kriget låg han i beredskap vid gränserna i Värmland, Jämtland och Tornedalen. Efter skräddarutbildning i Stockholm arbetade Erik som förman vid konfektionsföretag i Norrköping, Karlskoga och Lidköping, där han träffade hustrun Margoth.

Annons

I Junsele hade han egen skrädderifirma och var under flera år ordförande i fritids- och kulturnämnden. Han ordnade statsbidrag till turistsatsningar i bygden och han fick uppmärksamhet i riksmedierna när han kritiserade Riksteatern för att försumma landets mindre orter och han förespråkade en satsning på amatörteater.

Margoth och Erik Flodin flyttade 1967 till Västerås, de var bland de första i de nybyggda husen på Råby. Erik var i många år aktiv i bostadsrättsföreningens styrelse. Han arbetade som skräddare hos Blombergs, men hans stora intresse var teatern.

Erik spelade i rader av pjäser i Västerås, med start i Mariabergets studio. Det var Tennessee Williams och komedier, det var Erik som August Palm när Metall i Västerås hade jubileumskavalkad, han deklamerade Pablo Neruda och uppträdde på sommarscenen på Vallby.

1985 fick Erik stipendium från Socialdemokraterna i Västmanland för ”hans hängivna arbete med att sprida kultur och bildning”.  Erik var i flera år ordförande i amatörteaterföreningen Studio Westmannia och han var som 101-åring med vid föreningens 70-årsjubileum.

Annons

Skräddarkunskaperna använde han som kursledare i otaliga kvällskurser och studiecirklar i Västerås om det så gällde att sy en elegant kappa, teaterkostymer eller hembygdsdräkter. Långt upp i åren satt Erik med benen i kors i skräddarställning på det stora bordet.

Efter hustrun Margoths död sökte han sig till Karlslunds serviceboende, där han uppskattade umgänget med grannarna och personalens omsorger. Släktens ålderman har lämnat oss.

Rolf Fredriksson, systerson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy