Annons

Annons

Annons

krönikaPaludan till Västerås

Daniel Nordström
Paludan är en politisk pajas med makt att skapa kaos

Rasmus Paludan bör betraktas som den politiske pajas han är. Hans politiska inflytande är minimalt. Trots det har han skrämmande stor makt att skapa kaos.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix. Montage.

Annons

Anmäl text- och faktafel

I tisdags började ryktet florera, inte minst via en obskyr blogg som inte har uppenbar koppling till Paludans parti Stram Kurs. Bloggen skrev att Rasmus Paludan planerar ett möte på Bäckby i Västerås 13 maj. Samma dag avser han, enligt samma blogginlägg, att besöka Vivalla i Örebro.

VLT valde att avvakta med att publicera tills vi fick uppgiften bekräftad via Rasmus Paludan själv. I onsdags kom även en formell ansökan om demonstrationen in.

Annons

Annons

Rasmus Paludan bränner en Koran på Norra Bantorget i Stockholm 1 maj i år. Paludans aktion sammanfaller med Socialdemokraternas första maj firande. Bild: Fredrik Persson/TT

Men, det är långt ifrån självklart att Paludan verkligen kommer till Västerås. Dels är det inte omöjligt att han, precis som i Stockholm och Uppsala, nekas mötestillstånd efter påskhelgens kravaller på olika orter i landet, dels är det oklart om han kommer även om han får tillstånd. Ibland dyker han nämligen inte upp, i Uppsala gjorde han det trots avslaget på ansökan.

Men, trots den uppenbara tveksamheten har Paludan ändå redan uppnått sitt syfte, nämligen att orsaka oro i Västerås. Enbart det faktum att han aviserar att komma räcker för att skapa starka känslor.

Han kom till exempel inte, som aviserat, till Örebro under påskhelgen. Trots det uppstod våldsamma kravaller i Sveaparken i Örebro.

Rasmus Paludan kom aldrig, som aviserat, till Örebro under påskhelgen. Trots det uppstod våldsamma kravaller i Sveaparken.

Bild: Robban Andersson

Annons

Den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludan är anklagad för att ha sexchattat med barn. Han är också tidigare dömd för hets mot folkgrupp och för hot mot en polisaspirant. Att bränna koranen är däremot inte ett brott. Att häckla religioner eller att skända religiösa symboler och skrifter är inte hets mot folkgrupp.

Annons

Rasmus Paladan har, precis som alla oss andra, sin yttrandefrihet. I en demokrati är det av yttersta vikt att även det som sårar eller kan väcka anstöt får sägas, uttryckas och publiceras. Yttrandefriheten måste stå stark när den behövs som allra mest.

Rasmus Paludan tänjer sin yttrandefrihet till max och det är förstås ingen slump att han väljer just Vivalla i Örebro och Bäckby i Västerås som mål. Båda är invandrartäta och utsatta områden. Paludan är smart nog att inse att han har större möjlighet att orsaka kaos i liknande områden.

Trots att jag alltid värnar yttrandefriheten har jag tidigare skrivit att jag anser att Paludan bör nekas fortsatta tillstånd att bedriva sina politiska pajaskonster. Det står jag fast vid, yttrandefriheten är viktig, men det är också viktigt att skydda civila, polis och blåljuspersonal från den uppenbara risken för våldsyttringar. Ett nej till Paludan äventyrar inte heller yttrandefriheten som demokratiskt fundament.

Annons

Men, om Paludan nu ändå beviljas tillstånd och kommer till Bäckby hoppas jag att människor låter honom stå där och bränna sin koran i sin sorgliga ensamhet. Jag önskar att han ignoreras och att inte människor hetsar upp sig, går i fällan, skapar kaotiska upplopp och ger Paludan exakt det han vill åstadkomma.

Det skulle vara en stor och vacker seger för Bäckby, Västerås och demokratin.

Tre heta

Jonas Henriksson

Västeråsaren har under lång tid gjort konst till Lasse Åberg-museet i Bålsta. Nu har ett av hans senaste verk, en banancykel, signerats av den kände gitarristen Janne Schaffer.

Annons

Elin Cederroos

Hon hade chans att skriva svensk idrottshistoria i Madison Square Garden. Men det räckte inte hela vägen för boxaren från Västerås i den tunga fajten mot Franchon Crews-Dezurn. Hon föll på poäng – och tappar sina världsmästartitlar.

Linus Marcko

I fredags fanns den 22-årige målvakten med när Östersund tog klivet upp i hockeyallsvenskan. Nu är han klar för Surahammars IF.

Citatet

Det enda vi har att frukta är fruktan själv.

Franklin Roosevelt (1882–1945) USA:s 32:a president.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan