Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi är på väg in i 1800-talet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Min morfars farfar hette Anders. När han var 15 år dog hans pappa i tuberkulos. När han var 23 var han med om Sveriges senaste hungersnöd. Sin storasyster fick han aldrig träffa, eftersom hon dog som nyfödd. Hade Anders en ovanligt tragisk start på livet? Nej, inte i den generationen. Det var normalt att ha förlorat åtminstone ett av sina barn och att nån gång under livet vara med om en svältkatastrof.

Själv lever jag fyra generationer senare i en helt annan värld. Där vi har råd att låta den yngsta fjärdedelen av befolkningen gå i skola, den äldsta fjärdedelen vara ledig och en fjärdedel av övriga jobba inom vård, skola och omsorg. Och där folkhälsoproblemet är övervikt i stället för undernäring, trots att maten nu ska räcka till 10 miljoner invånare i stället för 4 miljoner.

Annons

Annons

Hur var det här möjligt på bara fyra generationer?

Skillnaden är att vi lever i ett högenergisamhälle. Automatisering och snabba transporter har gjort att vi inte längre behöver sätta tre fjärdedelar av befolkningen på att producera mat. Skördetröska, industrirobot och lastbil har ersatt lie, spinnrock och oxkärra. Det gör skillnad.

Men allt det här är i dag på väg att monteras ner. Ministrar, skolstrejkare, aktivister och myndigheter utan helhetssyn kämpar för att inom ett par årtionden ta oss tillbaka till Anders Sverige, där maten knappt räcker till 4 miljoner invånare. De gör det genom att kräva radikala åtgärder som står i konflikt med varandra.

Vi ska ersätta fossila bränslen med solceller och vindkraftverk, som ska producera el även under vindstilla januarinätter, eftersom vi samtidigt ska avveckla kärnkraft och vattenkraft. Kraftverken ska byggas av cement utan kalkbrott, metall utan gruvor och trä från skogar som inte får avverkas. Och maten som vi äter ska produceras på åkrar som gjorts om till våtmark och bevattnas med dammar som inte längre får finnas.

Varför driver de här människorna oss tillbaka till ett samhälle med svält och spädbarnsdöd? Samtidigt som man rycker på axlarna åt att Kina inviger ett nytt kolkraftverk varje vecka?

Annons

Kanske har de lyssnat på uppmaningen att agera i panik? Kanske tror de att riksdagen kan avskaffa naturlagar? Kanske vill de hellre få säga nått som låter bra, än göra nått som löser problem? Den som påpekar att kejsaren är naken kan man ju alltid avfärda som en ond ”klimatförnekare”.

Du och jag rår inte på myndigheter och aktivister. Men vi kan påverka vilka partier som tillsätter ministrar och myndighetschefer efter valet i höst. Vi kan rösta för att byta färdriktning och ge våra barn och barnbarn en framtid. Eller så kan vi fortsätta de senaste 8 årens full fart mot 1800-talet. Du väljer.

Lars-Åke Nyberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan