Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Bättre löner lockar fler behöriga lärare

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Det som händer i klassrummet är avgörande för barn och ungdomars möjligheter att forma sitt eget liv. Den absolut viktigaste faktorn för detta är läraren. När andelen behöriga lärare är lägre i Västerås än i övriga riket så påverkar det kunskapsresultaten. Därför är det avgörande att Västerås skolor kan anställa fler behöriga och skickliga lärare.

För att nå rikssnittet för behöriga lärare, som i dag ligger på 71 procent, skulle Västerås klassrum behöva ungefär 72 behöriga lärare till. Det är lite mer än en behörig lärare till per skola och borde inte vara en omöjlighet för en stor stad som Västerås. Men för att lyckas rekrytera dem behöver lärarlönerna i Västerås öka.

När jag besöker skolor och träffar rektorer vittnar de om att det finns lärare som vill jobba i Västerås men, som på grund av det låga löneläget tackar nej till ett jobb här. Ofta är det  inte så mycket mer man begär i lön, utan det kan handla om allt från ett par hundralappar till ungefär 2 000 kronor mer i månaden.

Annons

Annons

Nu måste lärarlönerna i Västerås upp med minst 2 000 kronor mer i månaden än i jämförbara kommuner för att komma ikapp rikssnittet. Det är en fråga vi liberaler kommer att driva hårt i valrörelsen 2022 och som vi haft svårt att få gehör för av andra partier på vänsterkanten, som hellre prioriterar löneökningar för andra yrkesgrupper än akademiker.

Liberalerna kom efter valet 2018 till makten och inför valet var en sak tydlig för oss: Västerås hade under lång tid satsat alldeles för lite på skolan och kunskapsresultaten var för låga. Det ville vi ändra på. Därför har vi sedan dess ökat skolans budget med mer än en halv miljard.

Satsningen har gett resultat. Sedan 2017 har Västerås kunskapsresultat ökat mer än dubbelt så mycket som genomsnittet i hela landet. Fler elever har godkända betyg i alla ämnen och går ut med gymnasiebehörighet. För första gången på länge ligger behörigheten på nu på riksgenomsnittet.

Men vi nöjer oss inte med det. Våra skolor ska bli ännu bättre. Det förtjänar Västerås barn och ungdomar och då behövs fler behöriga lärare i Västerås klassrum. Det är tydligt att Liberalerna behövs för att fina ord om satsningar på skolan inte ska stanna vid just ord utan bli verklighet. Det har vi bevisat under den här mandatperioden.

Skolan hade aldrig fått så stora budgetökningar om inte Liberalerna varit med i styret. Liberalerna har bevisat att vi håller vad vi (L)ovar och ska lärarlönerna i Västerås öka är det just den liberala valsedeln du ska ta i kommunalvalet den 11 september.

Anna Lundberg (L)

skolpolitisk talesperson Liberalerna Västerås

Annons

Annons

Till toppen av sidan