Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Skuldfrågan splittrar Mediesverige

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

I VLT den 6 maj visar ledarskribenten Matilda Molander och chefredaktör Daniel Nordström tydligt på två olika synsätt och resonemang kring den högerextrema Rasmus Paludans rätt att demonstrera och bränna heliga trycksaker med stöd av svensk yttrandefrihet.

Båda fördömer själva agerandet men Molander försvarar hans rätt att demonstrera med näbbar och klor.

Annons

Molander anser inte att Paludan står bakom våldsamheterna utan inser att det är motdemonstranterna som bär skulden till dem. Molander inser att ett demokratiskt samhälle inte kan existera utan rätten att fritt uttrycka sin åsikt, oavsett hur vedervärdig vissa kan tycka den vara. Molander påpekar också att upploppen visar att det finns stora grupper som inte har respekt för demokratin och rättsstaten och är beredda att fysiskt skada dess företrädare. Upploppen har också visat att polisen saknar kapacitet att hantera situationen men det varken får eller ska påverka yttrandefriheten.

Annons

Daniel Nordström å sin sida inleder sin krönika med att beskylla Paludan för att ha skapat kaoset utan att med ett enda ord beröra agerandet från motdemonstranterna. Nordström fortsätter (som tidigare) hävda att han står upp för yttrandefriheten, men att han fortfarande anser att Paludan ska nekas rätten att demonstrera. Nordström anger som orsak att polis, blåljuspersonal och civila måste skyddas och för honom väger uppenbarligen de argumenten tyngre än yttrandefriheten. Några tankar om att polisen måste ges verktyg och kapacitet att försvara den som vill utnyttja sin grundlagsskyddade rätt till yttrandefrihet framförs inte av Nordström.

Tydligen är den enkla vägen att föredra, enligt Nordström, och att helt enkelt förbjuda demonstrationer och brännande av trycksaker i yttrandefrihetens namn. I mina ögon visar det resonemanget allt annat än vilja att försvara yttrandefriheten. Snarare påminner den om Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabunis resonemang att dra till Norge om kriget kommer till Sverige.

Annons

Att en ledarskribent och en chefredaktör på samma tidning har en så vitt skild inställning till skuldfrågan och den pågående diskussionen visar hur splittrat Mediesverige är i frågan. Båda debattörerna, precis som de flesta svenskar, hoppas och ber att framtida demonstrationer ska gå lugnt till väga – hur det blir med den saken lär vi snart få veta.

Personligen vågar jag dock inte satsa pengar på att den förhoppningen blir verklighet – hatet och våldskapitalet där ute är tyvärr alltför omfattande och urskillningslöst.

Leif Kullberg

Till toppen av sidan