Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberalPaludan till Västerås

Matilda Molander
Så stoppade de våldet – stor intervju om kampen mot upploppen

Brinnande polisbilar, stenkastning, misshandel. I stad efter stad har den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränningar skapat våldsamma upplopp under våren. Men inte i Jönköping. Torget låg öde, Paludan eldade sin koran och åkte hem. Vad gjorde Jönköping som Örebro, Norrköping, Linköping och Malmö inte klarade? Och vad kan Västerås lära sig av det?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nasir Suleman är ordförande i Jönköpings islamiska förening och uppmanade församlingens medlemmar att ta det lugnt och strunta i Paludan.

Bild: Arkivbild

Annons

– Hans protest misslyckades, jag tror inte att han kommer tillbaka.

Jag har ringt upp Nasir Suleman, sedan 2014 ordförande för Jönköpings islamiska församling. En helt vanlig tvåbarnspappa som jobbar på Postnords lager i Huskvarna om dagarna, och på fritiden ser till att allt praktiskt fungerar i moskén på Råslätt.

– När vi fick information om att han skulle komma blev det lite oroligt i Råslätt där vår församling ligger. Många kände oro för vad som skulle hända. Men fritidsförvaltningen ordnade en träff med alla församlingar, föreningar, polisen och andra aktörer i området där vi diskuterade hur vi skulle hantera situationen. Vi kom fram till att vi skulle uppmana våra medlemmar och framför allt våra ungdomar att inte gå dit utan att låta honom vara där själv med polisen. Det här meddelandet spreds över hela Jönköping.

Annons

Annons

Suleman berättar att hans församling på Råslätt tog kontakt med de andra muslimska församlingarna i staden och uppmanade dem att inte heller gå dit och att hålla koll på sina ungdomar så att de höll sig därifrån.

– Tack vare att ungdomarna lyssnade på oss så blev det inget upplopp.

På dagen för koranbränningen regnade det, och torget var i princip folktomt.

– Jag var inte där, jag var på jobbet.

De flesta församlingsmedlemmarna tyckte att det var rätt agerat av församlingen, säger Suleman, men vissa höll inte med och tyckte att man borde reagera mer.

– Då förklarade vi att det Paludan gör är fel, men att vi inte ska markera mot det genom att använda våld mot polisen och honom. I stället markerade vi genom att polisanmäla honom, och genom att säga till polisen att vi tycker att det var fel av dem att ge honom demonstrationstillstånd utanför vår moské.

Suleman berättar att de lyckades övertyga församlingen om att det bästa sättet att stoppa den här fienden är att ha dialog och fredliga protester.

– Han (Paludan reds. anm.) valde Råslätt för att han tror att folk här ska bli upprörda och använda våld och sedan kan han säga att “de är muslimer, titta, de är våldsamma och kan inte leva hos oss”. Men här blev det tvärtom. Vi visade att vi lever i en demokrati, att vi har respekt för yttrandefriheten och att vi låter människor säga vad de tycker. Han misslyckades och då lämnade han Jönköping och åkte till andra städer.

En av de här andra städerna är Västerås, och jag frågar honom vilket råd han vill ge till västeråsarna. Svaret kommer direkt.

– För det första att uppmana alla berörda, särskilt muslimer, att inte gå till hans manifestation och att inte använda våld. Kommunens säkerhetsavdelning, muslimska församlingar, kyrkan och alla organisationer i civilsamhället behöver gemensamt skicka det här budskapet att inte lyssna på honom och att inte göra motstånd mot polisen och andra myndigheter.

Annons

Annons

Suleman pratar engagerat och med eftertryck, det är tydligt att han funderat mycket på de här frågorna.

– Han och andra som vill skapa problem och kaos utnyttjar människor. För att stoppa de här fienderna ska man inte gå dit utan hålla sina ungdomar därifrån, stanna på jobbet eller i skolan och inte bry sig om det!

Innan vi lägger på frågar jag om det är något ytterligare han vill säga, och efter en stunds betänketid kommer svaret:

– Det jag vill upprepa är att oavsett vem som kommer så ska man inte använda våld. Alla har rätt att säga vad man tycker. Precis som han (Paludan reds. anm.) har sökt tillstånd så kan man ju söka tillstånd för att genomföra en fredlig manifestation för rätten att utöva sin tro.

***

Några timmar senare ringer jag upp Elin Isfall som är chef för Jönköpings säkerhet och krisberedskap, och bland annat samordnar kommunens brottsförebyggande arbete.

Elin Isfall är chef för Jönköpings säkerhet och krisberedskap.

Bild: Johannes Björck

– När vi hörde att Paludan skulle komma till Jönköping samlade vi till ett stort möte med civilsamhället i området där vi förklarade hur läget var och svarade på frågor om vad yttrandefrihet innebär etc. Vi ville samla alla goda krafter till ett gemensamt mål: att skapa lugn.

Hon berättar att de såg till att öka närvaron av trygga vuxna från civilsamhället, kommunen, bostadsbolaget och polisen i Råslätt, och att de tillsammans anordnade alternativa arrangemang för ungdomar som exempelvis gocart-åkning och extra obligatoriska fotbollsträningar – den som uteblev från träningen blev avstängd från nästa match. De ungdomar som trots allt kom till platsen hade alltid en vuxen att prata med.

Annons

– De trygga vuxna på plats sökte direkt upp och lugnade personer som blev arga, innan det blev våldsamt. När Paludan började tala valde en präst i Svenska kyrkan att ringa i kyrkklockorna i tio minuter, och det skapade en lite uppsluppen stämning. Folk skrattade i stället för att bli arga, förklarar Isfall.

Annons

– Men lugnet beror också på ett långsiktigt arbete under många år där civilsamhället, kommunen och polisen har samverkat länge kring säkerheten och tryggheten på Råslätt.

Hon förklarar att det finns en historia av ett starkt föreningsliv i och kring Jönköping och att kommunen har en vana av att samarbeta med föreningar och församlingar. Under pandemin hjälpte de till exempel till med information kring vaccinering. När det stod klart att Paludan skulle komma var det därför bara att ringa dem de brukar ha kontakt med.

Jag frågar henne vilka råd hon vill ge Västerås och hon slår fast att det viktigaste är att samverka – med civilsamhälle, polis och bostadsbolag.

– Det gäller att samla alla goda krafter och försöka få civilsamhället och polisen att stå enade.

Hon menar att man behöver bygga på de nätverk som redan finns, och bjuda in civilsamhället att vara med och utforma strategin för att motverka våld.

– Vi har alla olika verktyg, men vi har ett och samma mål: Att skapa lugn och trygghet.

***

På Linköpings universitet forskar polisen Stefan Holgersson bland annat om hur man kan motverka upplopp vid demonstrationer. Han bekräftar Sulemans och Isfalls bild av att lokalsamhället är avgörande för att demonstrationer inte ska urarta.

Stefan Holgersson är polis och forskare. Foto: Paul Hansen / DN / TT

Bild: TT

Annons

– Det var samma poliskommendering och till viss del även samma poliser på plats i Jönköping, Linköping och Norrköping, ändå blev resultatet så olika.

Han berättar att Jönköping har en lång tradition av samverkan mellan polis, kommun och civilsamhälle, och att det ofta ger resultat i den här typen av situationer.

– Det fungerar inte alltid, men det ökar sannolikheten för att det ska fungera. Om civilsamhället är på plats och ser till att lugna ner de som är arga så blir problemet mycket mindre och lättare för polisen att hantera.

Annons

– I Norrköping och Linköping har civilsamhället i stället berättat att de fick instruktioner om att hålla sig borta på demonstrationsdagen.

Holgersson förklarar att det i den här typen av situationer ofta finns en hård kärna av individer som bara vill skapa kaos och som inte går att prata med.

– De måste polisen gripa och hantera. Men det finns också en svans av folk som bara hänger på och som ett närvarande civilsamhälle och dialogpoliser kan få att inte bli våldsamma, berättar Holgersson.

Ju färre personer som blir våldsamma, desto lättare blir situationen att hantera.

På fredagseftermiddagen har Paludan fått tillstånd att demonstrera i Västerås. Låt oss vända hatet ryggen. Jönköping har visat att det går.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan