Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Byt ut batterifordon mot vätgasfordon

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Till er politiker och företagsledare som vill öppna gruvor för brytning av metaller inför tillverkning av batterier till batterifordon. Nu är det dags för er att tänka till och ställa er frågorna: Vad vill vi med miljön? Vad vill vi lämna över till kommande generationer? Vill vi lämna över ett sargat jordklot?

Politiker och företagsledare agerar i dag utifrån ett kortsiktigt perspektiv, där ni med skygglappar bara ser kortsiktigt fler arbetstillfällen som ni kan tjäna pengar på. Vad är detta för miljö- och klimatpolitik?

Jag har skrivit om detta ämne tidigare, men det tåls att skrivas om igen. Gruvorna får till följd att urbefolkningen i Norrland inte kan leva på sina näringar, gruvorna förstör grundvatten, kontaminerar sjöar med farligt avfall samt förstör havsbottnar och havsvatten, gruvorna gör också att människor måste flytta från sina släktgårdar med mera.

Annons

Annons

Det finns hur många larmrapporter som helst om förstörd näringsverksamhet, förstört grundvatten, kontaminerade sjöar där blir fisken är otjänlig som föda, förstörda havsmiljöer på grund av gruvdrift. Inga politiker och företagsledare vill tydligen lyssna på dessa larmrapporter utan ni kör på för ni ska tjäna pengar och skapa kortsiktiga arbetstillfällen.

Det finns bara ett hållbart sätt att skapa miljö- och klimatsmart energi. Instrålad energi från solen är den oändliga energikälla som ger oss ett överflöd av energi, det är den energin som vi ska ta vara på och använda inom energiförsörjningen.

Vi är ganska duktiga på att tillvarata instrålad energi redan i dag, men med rätt satsningar kommer vi vara ännu bättre på det i framtiden, det finns oändlig utvecklingspotential. Redan i dag är vi kunniga inom vindkraft, vattenkraft, solkraft och vätgas. Vindkraft, vattenkraft och solkraft är resultat av instrålad energi från solen, vätgasen är den rena energibäraren som kan lagra och distribuera ut ren energi till förbrukare på ett miljö- och klimatsmart sätt.

Politiker, företagsledare – ni måste sätta er in helhetsbegreppet miljö och klimat, det är inte bara något som ska se bra ut för dagen, det är något som ni ska lämna efter er till kommande generationer.

Annons

Exempel på vad ni borde göra: Ni bör omgående ställa om lantbruken till fossilfria lantbruk. Det är inte svårt det är bara att flytta subventionerna från fordonsbatterier, laddstolpar, batterifordon till omställningen av lantbruken. Då flyttar ni subventionerna från miljöförstöring till god miljö- och klimatsmart mat.

Byt ut batterifordon mot vätgasfordon. Ta batteribussen som exempel, den väger betydligt mer än vätgasbussen, den sliter mer på vägarna och sliter upp farligt damm som vi andas in. Vätgasbussen är en luftrenare när den körs på vägar, den renar cirka 12 kubikmeter luft per kilometer genom bränslecellerna (motorn).

Sätt upp solpaneler på alla fastigheter för närproduktion av solenergi. Sluta med skövlingen av våra skogar.

Bror Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan