Annons

Annons

Annons

krönikaPaludan till Västerås

Daniel Nordström
Hatbudskapet bör ignoreras – men VLT tiger inte om Västerås

Det bästa sättet att möta Rasmus Paludans blasfemiska budskap är att inte bry sig. Borde VLT därför också ha struntat i att skriva om hans planerade besök i staden? Nej. VLT:s roll är att beskriva verkligheten.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Under de senaste dagarna har VLT skrivit ett flertal artiklar om den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs. Anledningen är att han sökt – och också fått - tillstånd att sprida sitt islamfientliga budskap i Västerås. VLT har även, till skillnad mot många medier, låtit Paludan komma till tals.

Annons

Annons

Efter påskhelgens kravaller som följde i Paludans spår finns, enligt min bedömning, ett uppenbart allmänintresse kring denne udda politiker. Som jag tidigare konstaterat i en krönika är hans politiska inflytande minimalt. Men, han har också skrämmande stor makt att orsaka kaos.

I sammanhanget är det viktigt att betona att Paludan inte begår något brottsligt genom att skända islam och att bränna Koranen. Skulden till kaoset och kravallerna ligger hos dem som inte klarar av att hantera hans uppenbara provokationer.

Rasmus Paludan under Socialdemokraternas första majfirande på Norra Bantorget i Stockholm. Bild: Fredrik Persson/TT

Alla håller däremot inte med om att Paludans planerade besök i Västerås bör uppmärksammas i VLT.

”Det är precis det här han, den ynkliga lilla pajasen, vill åstadkomma, nämligen publicitet! Nej, den bästa medicinen mot den här formen av politiska initiativ ska tigas ihjäl", skriver till exempel Hans Johnson på VLT:s insändarsidor.

En anonym person med signaturen ”Lägg ner VLT”, skickade mig ett handskrivet brev häromdagen:

"Helt onödigt att skriva reklam om att galna dansken kommer till Västerås. Är det nyhetstorka? VLT vill ha uppror och bränder i Västerås så ni kan skriva häftiga sensationsrubriker."

Annons

Detta är bara ett axplock av de många reaktioner, såväl positiva som negativa, som VLT har fått angående artiklarna om Paludan.

Annons

När det gäller Hans Johnsons insändare har han definitivt rätt när han skriver att Paludan söker uppmärksamhet. Om det inte uppstår kaos, om människor inte låter sig provoceras, om han får stå där i sin ensamhet och bränna Koranen faller hela effekten med provokationen.

Det faktum att Paludan älskar uppmärksamhet måste givetvis också övervägas i VLT:s publicistiska beslut. Det är däremot inte som "Lägg ner VLT" påstår. VLT önskar förstås inte uppror och bränder och jag hoppas att vi under fredagen får sätta rubriker som talar om en lugn kväll och inte en kaosfylld sådan i Västerås.

VLT är en nyhetsförmedlare som vägrar att vara tyst eller likgiltig.

Men, varför ger då VLT Paludan uppmärksamhet? Det beror helt enkelt på det uppenbara allmänintresset och det bedömt stora nyhetsvärdet, vilket har vuxit efter påskhelgens kaosliknande scener i flera svenska städer. Det beror också på att VLT är en nyhetsförmedlare som vägrar att vara tyst eller likgiltig.

VLT kommer aldrig att tiga om det som händer och sker i Västerås, oavsett om det handlar om negativa eller positiva nyheter. Vår roll är att konsekvensneutralt skildra, granska och spegla vårt lokala samhälle och att göra det med sanningsenlig och ansvarsfylld journalistik.

Kaoset runt Paludan försvinner inte för att det ignoreras. Så enkel är inte världen, inte ens i Västerås.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan