Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Liberalerna sätter skolan först

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Svar på "Liberalerna behöver rösta ja till en omfördelning av skolpengen", VLT den 4 maj.

Skribenten besvarar mitt inlägg där jag kräver förändring för att förbättra stödet till elever med läs- och skrivsvårigheter med att ta upp helt andra skolpolitiska frågor. Oavsett ingång så är det Liberalerna som sätter skolan först. I vårändringsbudgeten för att ta det senaste initiativet lägger vi 16 miljarder kronor mer än Socialdemokraterna på skolan de kommande tre åren.

Annons

Annons

När det gäller det särskilda stödet är det vi som driver på för tidiga insatser och prioritering av speciallärare. Det är också korrekt att vi är partiet som hårdast driver på för ett statligt huvudmannaskap för skolväsendet. Det kommer om vi får stöd för vår politik, absolut att få effekt, 85 procent av eleverna i grundskolan går i kommunala skolor. Men jag är angelägen om att se över hela resursfördelningen för att säkra finansieringen av skolväsendet oavsett om elevernas vårdnadshavare väljer en kommunal eller en fristående skola.

Västerås är en sådan kommun med lång erfarenhet av att få välja skola och vi kommer göra vårt yttersta för att garantera detta. Men vi måste komma ifrån dagens olikvärdiga satsning på skolan beroende på vilken kommun man bor i. Därför ska staten vara garanten och se till att villkoren blir bättre.

Efter många år inom skolpolitiken ser jag att de grundläggande problemen inom skolan inte i första hand är resurser. Men de ambitionshöjningar vi vill se, till exempel säkra stödet för elever med omfattande stödbehov, kräver mer resurser.

Skolan brottas annars med lärarbrist, brister i arbetsmiljö och studiero i klassrummet. De frågorna kommer jag främst att fortsätta lyfta men också jobba för att säkra att alla elever får möta utbildade behöriga lärare, det är den viktigaste faktorn för att lyfta skolans kvalitet.

Roger Haddad (L)

Riksdagskandidat för Västmanland

Annons

Annons

Till toppen av sidan