Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Sakine Madons debutbok bör läsas för att förstå samtiden

Sakine Madon är känd för att ständigt vara skarp, vältalig och påläst i samtidsdebatten. Nu har hon släppt sin debutbok. Den kommer när den behövs som allra mest.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Inte minst efter påskhelgens kravaller i samband med högerextreme politikern Rasmus Paludans turné med brända koraner har debatten om yttrandefrihet gått het. Det är en viktig och välkommen diskussion. Yttrandefriheten är och ska vara självklar, men är den så självklar och enkel som somliga tror? Var går gränserna? Finns det gränser?

Efter påskhelgens kravaller, här i Sveaparken i Örebro, har debatten om yttrandefrihet pågått extra mycket. Sakine Madons bok kommer när den behövs som mest.

Bild: Robban Andersson

Sakine Madon, som har en bakgrund som politisk redaktör på VLT – men numera är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning – tar upp diskussionen i sin debutbok "Inget är heligt". Det är en fantastisk bok, en lysande guide som alla bör läsa för att bättre förstå yttrandefrihetsfrågorna och den ofta urspårade samtidsdebatten.

Annons

Annons

Sakine Madon skriver på samma sätt som uppträder i de många debatter hon flitigt deltar i. Genomtänkt, rappt. Klokt. Boken är också fylld av kärnfyllda ord, vilka med fördel kan citeras i diskussionerna kring denna viktiga fråga.

Sakine Madon, som tidigare varit politisk redaktör på VLT har kommit ut med sin debutbok. Den är brännande aktuell. Foto: Elisabeth Ohlson

Några exempel ur boken:

”Beslutsfattare gör bäst i att ta ett steg bakåt när de hör talas om musik eller kultur de själva inte förstår.”

”Om svensk demokrati överlevde utan parti- och organisationsförbud när det verkligen fanns starka hot mot demokratin från både kommunismen och nazismen, varför skulle svensk demokrati inte göra det i i dag?”

”Hoten från våldsbejakande extremister ska inte underskattas. Men det hotet är inte skäl nog för demokratin att börja ta livet av sig själv.”

"Inget är heligt" är utgiven på bokförlaget Fri Tanke.

Bild: Daniel Nordström

I ”Inget är heligt” går Sakine Madon igenom den svenska yttrandefrihetens starka historia och gör intressanta återblickar från de senaste årens svenska händelser och debatter i en spännande sammanfattning. Många personer nämns, inte minst värmer det att VLT-profiler genom åren, som Anders Yngve Pers, Anders Harald Pers och Rickard Appelbom, nämns.

Annons

Madon problematiserar också kring den lättkränkthet som finns i debatten, om till exempel lärare kan och får använda sig av vilka ord som helst i sin undervisning. Sakine Madon konstaterar att yttrandefriheten inte kan existera utan rätten att kränka – och hon har helt rätt. Inget är helt enkelt heligt.

Annons

Boken tillägnas Lars Vilks, mannen som levde för konsten och för att testa gränserna. Beskrivningen av honom i boken är varm och att rekommendera för alla som aldrig någon förstod honom eller påstod att han sparkade neråt.

I sin bok hänvisar Sakine Madon till John Stuart Mills ”Om friheten”, som gavs ut för första gången 1859, Hon påpekar att den skriften skulle kunna kallas yttrandefrihetens bibel.

Om så är fallet kan ”Inget är heligt” definitivt kallas åtminstone yttrandefrihetens psalmbok.

Sakine Madon tillägnar sin debutbok till konstnären Lars Vilks. mannen som tänjde gränserna och ansåg att just inget var heligt.

Tre heta

Barnen på Bäckby

Barnen som deltagit i projektet ”Läs, berätta, skriv!” på Bäckby fritidsklubb ställer ut sina dikter på Bäckby biblioteket fram till 3 juni. ”Jag blir så lycklig när jag ser det. De är så duktiga”, säger författaren Angelica Öhrn.

Marie Eriksson

Annons

Responsen på ”Gör någon glad-dagen” i Hallstahammar blev stor för Marie Eriksson, Eventkonsult Mälardalen. ”Det överraskade mig att det var så många som engagerade sig”, säger hon.

Simon Johansson

När VSK:s fotbollslag tappade en 2–0-ledning till förlust mot AFC Eskilstuna brast det för VSK-kaptenen i en omtalad tv-intervju efter matchen. Inga vackra ord, men stort av Johansson att visa känslor och att backa från sina ordval.

Citatet

Det fria ordet är demokratins bästa försäkring.

Sakine Madon i boken ”Inget är heligt”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan