Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vem lever i en fantasivärld, Brandberg?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Svar "Brandberg: Wegemo och Romlid lever i en fantasivärld", VLT den 20 april.

I ett svar på vår debattartikel ”Det är dags att ta tillbaka kontrollen över marknaden”, VLT den 9 april, hävdar kommunalrådet Jesper Brandberg (L) att vi lever i en fantasivärld. Orsaken: vi vill att staten, regioner och kommuner i högre utsträckning ska driva välfärd i egen regi.

Annons

Annons

Frågan är vem som lever i en fantasivärld. När vi skrev vår första debattartikel tog vi upp två aktuella exempel där marknaden misslyckats. Det gällde städning av skolor och fastighetsskötsel inom Västerås stad. Men bara sedan dess har fler exempel dykt upp.

Först kunde vi läsa om uppgivna pendlare som inte kom till jobbet, då inställda avgångar och förseningar blivit vardag sedan det kinesiska företaget MTR tog över uppdraget att köra tågen i stället för SJ. Någon dag senare möttes vi av rubriken ”Västerås Stad polisanmäler företag för fusk”. Bakgrunden är att företaget misstänks ha tagit betalt för arbete som inte har utförts.

När skandalerna briserar i pressen, säger Brandberg och andra högerpolitiker alltid samma sak: ”Systemet fungerar, hela poängen är att vi ska kunna säga upp avtal med företag som inte sköter sig.” Inte ett ord om att uppsagda avtal och nya upphandlingar är kostnadsdrivande i sig. Och ska vi verkligen behöva stå ut med att en massa saker i vår vardag inte fungerar i väntan på att en ny entreprenör ska komma på plats?

Nej, vi förtjänar bättre. Vänsterpartiet ser dessa och tidigare skandaler, till exempel Carema och John Bauergymnasiet, i ett annat ljus. För oss är de tecken på att systemet inte fungerar. 

Annons

Nu har vi testat marknadslösningar och vinstjakt i tre årtionden, en medveten politik från Socialdemokraterna och borgerliga partier. Vi har sett konsekvenserna: skattepengar i skatteparadis och minskad trygghet för vanligt folk. Nya politiska beslut kan förändra situationen. Låt oss göra det och se till att politiken tar tillbaka kontrollen.

Linn Wegemo (V)

ordförande Vänsterpartiet Västerås

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan