Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Inget står ristat i sten för skogens användning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I ledaren "Skogen gör mest klimatnytta när den inte eldas", VLT den 9 maj, drar Joakim Broman slutsatsen att skogen gör mest klimatnytta när den inte eldas. Som före detta skogsägare undrar jag om hans slutsats är så klok som den först låter. Ska skogen bli kvalitativt bra byggmaterial måste skogen och skogsmarken under flera år vårdas väl, ty annars blir det inget virkesvärde.

Detta innebär att innan det blir timmer måste skogen rensas från felaktiga buskar och träd och därefter i flera omgångar gallras kanske 4 gånger under en 80–90-års period i södra Sverige om det gäller gran och tall än längre.

Annons

Varje gallring ger grot, energived och massaved. Frågan är vad gör men med detta. Tre val föreligger, det vill säga ligga kvar och ruttna, bli bioenergi eller malas till spånskivor eller pappersmassa. Enligt min uppfattning bör det som inte kan lämnas för pappersmassa bli bioenergi och helst sådant som kan omvandlas till biobränsle för båttrafik och flyg. Att använda denna biomassa till byggmaterial kan nog vara problem då grot och ved är av mycket olika beskaffenhet som skulle ge en oacceptabel varierande kvalitet.

Annons

Om vi är överens om att skogsavfallet plus energiveden görs till biobränsle, kvarstår timret och pappersmassan. Att timret ska användas för produkter och komponenter i hus och möbler är självklart och det som ger också för alla den bästa lönsamheten.

Dock bör man använda timret med förstånd och vishet. Trä som utsätts för sol och regn bryts ned och måste underhållas först med färg, och när det inte verkar, bytas ut. Dessa livslängder tenderar att bli kortare till följd av bland annat klimatförändringar.

Då man betänker att gamla tegelhus har kunnat stå kvar i århundraden bör inte tegel bannlysas i byggnationer utan man bör hitta klimatvänliga metoder för tegelframställning och därmed bygga hus som får mycket långa livstider med relativt billigt underhåll.

Det sägs vidare att plasten bör ersättas av papper, vilket tycks vara den gällande dogmen just nu. Det är sant att många plasttyper bör förbjudas och rensas ut, men inte alla.

Plaster såsom polypropen och polyeten är till sin karaktär kolväten och består av endast kol och väte. Detta innebär att dessa kan sättas i cirkulära processer. Överbliven koldioxid plus vätgas plus överskottsenergi från sol, vind och/eller kärnkraft bildar metan och metanol som antingen kan användas som flyg/båtbränsle eller omvandlas till plast.

Annons

Processerna kring elektrobränslen ger denna möjlighet. Detta bör betänkas innan man överger plasten för papperet. Den koldioxid som produceras vid biokraftvärmeverken, typ Mälarenergi, kan bli en resurs och behöver vare sig slängas ut i atmosfären eller lagras under haven utanför våra kuster.

Annons

De kommunala värmekraftverken kan inlemmas i energikombinat för produktion av el, värme, biobränsle samt plastråvara. Men detta kräver en del nyorganiserande. vilket får bli en annan artikel.

Det finns således en stor variabilitet vad gäller framtiden och hur naturresurserna ska användas. Man måste våga tillräckligt visionärt och med järnhård vilja.

Karl-Erik Andersson

Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy