Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ja till Nato – ensam är inte stark

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Statsministrarna Magdalena Andersson och Sanna Marin i rollen som Karl den XII och Athena. Illustration: Viking Forsman

Bild: Privat

Annons

Den ryske presidenten Vladimir Putin vill likt sin förebild tsar Alexander underlägga sig nya områden och skapa en intressesfär där Ryssland har vetorätt i mindre nationers beslutstagande. Att han är beredd att gå över lik och bryta mot internationella lagar för att uppfylla dessa mål går klart att se på nyheterna från Ukraina. Därför ringar orden ”ensam är inte stark” mycket klart i dessa tider och min förhoppning är att vi inte ska bli det enda nordiska landet utanför Nato.

Annons

Annons

För om vi går med i denna försvarsallians kan vi solidariskt värna om varandras suveränitet. Om vi förblir utanför kan vi istället komma att bli tvungna att ensamma kämpa mot en numerärt övermäktig fiende, likt Karl den XII fick göra under det Stora nordiska kriget år 1700–1721.

Min illustration åskådliggör en förhoppning om att Magdalena Andersson ska trycka på knappen som startar en svensk ansökan om Natomedlemskap.

Illustrationen är en redigering av ett porträtt på Karl den XII iförd karolinerdräkt och med dragen värja, vilken målades av Julius Kronberg år 1893. I min redigering har jag i stället låtit Magdalena Anderson ta denna roll. Hennes fot vilar stadigt på artikel 5, Natos försvarsklausul som förkunnar att ett anfall på en medlem skall betraktas som ett anfall på hela alliansen.

Den flygande gestalten är i originalmålningen Athena, vishetens och krigets gudinna. I min redigering är det Finlands statminister Sanna Marin som fått den rollen. I ena handen har hon en trumpet besmyckad med Natos flagga. I den andra handen håller hon i en lagerkrans, vilket är en symbol för seger.

I bakgrunden syns det brinnande ryska flaggskeppet Moskva. Detta fartyg har fått stort propagandavärde för Ukraina då det förliste den 14 april, troligen efter att ha träffats av två sjömålsrobotar. Längst ned i högra hörnet syns svaret som yttrades av försvararna av Ormön när de uppmanades av Moskva att kapitulera: "Russian warship, go fuck yourself”. Detta har sedermera blivit en slogan i demonstrationer mot den fruktansvärda och orättfärdiga invasionen av Ukraina.

Viking Forsman

Nyutexaminerad student i programvaruteknik från MDU

Annons

Annons

Till toppen av sidan