Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi måste försöka förstå hur ryssarna tänker i Ukraina

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Kritiken mot Rysslands anfall på Ukraina är massiv hos oss i väst. Jag har inte träffat någon svensk som har förståelse för hur detta vansinne kunde hända. Helt annorlunda är det om man råka se någon teveintervju från Ryssland eller en allierad stat som Belarus.

Det ryska folket verkar överraskande positivt till Putin och krigsretoriken, naturligtvis inte alla, men väldigt många. Vi skall naturligtvis inte av denna anledning ändra uppfattning, utan hålla fast vid våra liberala  demokratiska värderingar. Men nog vore det en fördel om vi i väst bättre kände till ryssarnas sätt att tänka, så att vi är förberedda om det värsta skulle hända.    

Annons

Annons

För att förstå allt detta räcker det inte att bara känna till Sovjetunionens seger över Tyskland i maj 1945, som i Ryssland firas med stor pompa varje år, och som hålls i folkets medvetande genom otaliga krigsmonument och museer i hela ryska federationen och grannländerna.

Segern över Hitlers arméer kostade många miljoner ryska liv, det får inte glömmas. USA, som i det längsta var neutralt mot Tyskland, vann andra världskriget i Ostasien, men det var Sovjet, inte det försvarsinriktade Storbritannien eller Frankrike, som vann i Europa. Det är detta som ryssarna firar den 9 maj varje år.    

För att få en förståelse för dagens politiska motsättningar mellan Ryssland och Ukraina, måste man väga in militära grupper vid det östra gränsområdet nära Azovska sjön och floden Don. Här har Putin stöd av de krigiska Donkosackerna, medan de högerextrema i Azovska bataljonen - några av de soldater som gömde sig under industriområdet Azovstal i Mariupol – kämpar för Ukraina.

Det är möjligt att Azovska bataljonen är Putins alibi för att tala om ett nazistiskt styre i Ukraina. Om han verkligen tror på detta själv, det är en annan sak. Sanningen är den första förloraren i ett krig, och propaganda är ett starkt vapen.    

Det går naturligtvis inte för en vanlig svensk att förstå Putins uppfattning av rysk historia och kultur, men vi är skyldiga oss själv att göra ett försök.

Sverre Haukeland

Till toppen av sidan