Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Sjukvården har något sovjetiskt över sig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det förvånar mig att en vårdcentral på ett enkelt sätt kan avvisa en listad patient som ber att få träffa en läkare. (Personen på bilden har inget med texten att göra).

Annons

Jag har inte läst de policydokument som finns inom sjukvården, men det förvånar mig att en vårdcentral på ett enkelt sätt kan avvisa en listad patient som ber att få träffa en läkare.

Nu är vi "listade" i regionens regi, och begreppet "familjeläkare" försvann med en tidigare borgerlig regering. I det konkreta fallet ringde jag min vårdcentral, därför att jag bland annat hade feber och hosta. Jag fick tala med en förmodligen kompetent sköterska, som i en mästrande ton förklarade att detta troligen var en helt vanlig förkylning, och att jag skulle avvakta.

Annons

Annons

Sjukvårdspersonal har ibland en ovana att tala till äldre personer som om de vore små barn utan eget förstånd. Om jag inte tillfrisknande inom någon vecka, skulle jag få komma, men först måste jag göra ett covid-test.

Jag var orolig, och berättade att jag av andra skäl i höstas haft svår feber, som ledde till sepsis, och det tog veckor att bli av med den svåra sjukdomen. Jag har tagit fyra vaccinsprutor och gjort ett halvdussin tester, som alla varit negativa. Det spelar visst ingen roll nu. Nu håller jag mig hemma, tar Alvedon, och har genomfört ett ny covid-test med negativt utfall. Sedan får vi se vad som händer.

Det är förargligt att jag inte vet mer om mina rättigheter, men jag får skylla mig själv. Inom sjukvården är vi ändå inte kunder som hos vanliga företag. Min främsta invändning är att den "ofantliga" vården alltid anser sig veta bäst, den är nämligen regelstyrd och har något sovjetiskt över sig.

Sverre Haukeland

Annons

Annons

Till toppen av sidan