Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Extraknäckande kirurger – konkurrent eller komplement?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I ett land där arbete av många ses som ett nödvändigt ont, kan det te sig obegripligt att det finns personer som tycker om sitt jobb, vill utveckla sig i sitt yrke, ser arbete som vägen till välstånd och har ork och lust att arbeta mer än 40 timmar i veckan. Men det finns sådana, jag har själv haft ”åkomman”.

På min tid valde jag, fegt nog, att inte starta eget eller jobba som hyrläkare i Sverige, bland annat för att inte hamna i onåd hos min arbetsgivare eller på tre sidor i VLT. I stället vikarierade jag obemärkt i Norge. Mina norska patienter var ”meget takknemlig” för sin därmed något kortare väntetid; vad mina svenska patienter tyckte om sin motsvarande något längre känner jag inte till. Men jag förmodar att de var ”mycket tacksamma” då målet för svensk hälso- och sjukvård, ”jämlik och rättvis kötid” ändå uppfylldes.

Annons

Annons

Ledningen för Region Västmanland kan förstås hålla på sina regler, skämma ut de extraknäckande kirurgerna som illojala konkurrenter, ”hjälpa” dem att lägga ner sitt företag, bli hyrläkare på sin fritid eller ta anställning på något närliggande universitetssjukhus. Kompetenta och arbetsvilliga kirurger är hett eftertraktade! Eller så kan Regionen ändra sin policy, se de extraknäckande kirurgerna som en tillgång, deras företag som ett komplement, justera reglerna, förnya avtalet och förkorta kötiderna till operation.

Jag avundas inte de politiker och tjänstemän som måste fatta dessa svåra beslut. Men mitt råd är det att gå på den senare linjen.

Kaj Wedenberg

läkare

Till toppen av sidan