Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Säkerhetspolitiken har blivit händelsestyrd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

De flest tycker nog att det är rätt av Sverige att skicka vapen till Ukraina. Det finns heller ingen lag som hindrar detta. Sverige är inte längre ett neutralt land, även om vi än så länge är militärt alliansfria.

De tyngsta vapnen kommer dock från USA, och i det fallet är vapenhjälpen grundlagsstridig om inte kongressen godkänner president Bidens nya lagförslag. Hittills har han fuskat med sitt militära stöd, kallat uthyrning eller "lend-lease", precis som president Franklin D. Roosevelt fuskade under andra världskriget, innan kongressen godkände utlåningen av krigsfartygen som skyddade brittiska och norska handelsfartyg, som korsade Atlanten i konvoj, fyllda med vapen, olja och mat åt britterna.

Annons

Annons

Att USA senare gick med i kriget är en annan historia.

Dåvarande presidentens uppenbara brott på USA:s neutralitet väckte  stark kritik, vilket den inte gör idag i fallet Ukraina, helt enkelt därför att det sönderbombade Ukraina fått så starka folkliga sympatier. Ibland är opinionen starkare än de politiska principerna.    

Skulle Sverige år 2022 ens diskutera en anslutning till Nato, om det inte vore för kriget i Ukraina?

Även för många som tycker att Sverige borde gått med i Nato redan  från början år 1949, är det inte rimligt att den långsiktiga säkerhetspolitiken har blivit så kortsiktig och händelsestyrd.

Sverre Haukeland

Till toppen av sidan