Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Starta mindre läkarpraktiker med regionavtal istället

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

VLT har gjort en del avslöjande genom journalistiskt gräv, men nu verkar det som de har förälskat sig i den självbilden när de den 7 maj ägnar tre helsidor och en ledarartikel till att skriva om två läkare som har fått nedsatt arbetstid för att genomföra enklare ingrepp på en privatklinik.

Det råder ingen brist på kirurger, däremot kan kirurgkliniken inte klara av vårdgarantin på grund av sjuksköterskebrist. Alltså kan sjukhuset inom ramen för vårdgarantin remittera patienter som inte är prioriterade och som riskerar långa väntetider till den aktuella privata kliniken och tre andra kliniker. Patienter slipper därmed resa till en annan region eller stå i kö mer än två år i väntan på behandling.

Annons

Annons

Den privata kliniken har förmodligen mindre administration, vilket innebär lägre overheadkostnader och där kan göras enklare ingrepp enligt en löpande band-princip.

Huruvida det blir billigare för Region Västmanland eller ej framgår inte av artikeln. Däremot har VLT funnit en regel som kan vara tillämpbar här om att regionanställda läkare inte får konkurrera med Region Västmanland. Frågan är då om det är konkurrens eller avlastning.

Det ironiska är, om jag har uppfattat artikeln rätt, att om de två läkarna hade öppnat sin klinik i Eskilstuna så hade det definitivt inte funnits några hinder. Ledarskribenten Jesper Ahlin Marceta drivs här av sin ideologiska inställning att privat vård är fult. I artikeln är man lite ärligare och avslutar med ett citat från en forskare som menar att bisysslolagen ibland kan vara negativ ur patientsynpunkt.

Själv har jag varit tvungen åka till Uppsala två gånger och Stockholm en gång och anser att det borde finnas goda möjligheter att få starta mindre läkarpraktiker med regionavtal för sådana fall där det är mer lönsamt. Jag tycker att det hade varit bättre om VLT ägnat tre sidor åt uppgiften om att regionen anställt tre gånger fler administratörer än läkare.

MGB

Till toppen av sidan