Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Lagar är inte naturlagar – de är skapade av oss människor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sverre Haukeland antyder i ett inlägg att jag, som socialdemokrat, vill begränsa yttrandefriheten och censurera extrema högerpolitiker. Han frågar också i ett tidigare inlägg om jag vill ändra på svensk lag.

För det första vill jag påtala att svenska lagar inte är några naturlagar – det är lagar skapade av människor och varje år ändrar vi både lagar och tolkningar av lagarna. Det är inget märkligt i sig att vilja ändra lagen. Men när du påstår att jag vill ändra grundlagen så har du valt att tolka mitt inlägg fel.

Annons

Annons

Yttrandefriheten, som är en av de viktigaste lagar vi har, har redan vissa begränsningar som till exempel hets mot folkgrupp, olaga hot, sekretesslagen med mera. Att stå för sina åsikter, oavsett om åsikterna är icke-demokratiska är något som särskilt vi socialdemokrater, anser är viktigt.

Att bränna böcker i ett syfte att provocera kan dock inte vara att anse som yttrandefrihet. Av den orsaken anser jag att Paludan borde fått avslag på sin ansökan om ”demonstration” som han valt att kalla sin hatkampanj.

I mitt inlägg tog jag även starkt motstånd mot de kriminella, avskyvärda beteenden som motståndarsidan gjort sig skyldiga till. Detta verkar både Sverre Haukeland och Ungsvenskar välja att blunda för när de kritiserar mitt inlägg.

Att se eldning och förljugna budskap som ett samhälles yttersta bevis på efterlevande av yttrandefriheten blir bara dumt. Glöm inte att även Hitler kunde utöva sina handlingar i ljuset av de lagar människan skapat. Det är bara vi som lever i ett samhälle som ytterst kan försvara demokratin och yttrandefriheten så att den inte en dag gör att vi vaknar upp i ett icke-demokratiskt Sverige med begränsad yttrandefrihet.

Arian Twana

Ordförande SSU Västmanland

Till toppen av sidan