Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Ska mina goda vänner få svälta i två veckor?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Jag blir upprörd och förvånad över hur det fungerar eller kanske jag ska säga inte fungerar. Det handlar om mina goda vänner, jag kallar dem Anna (74 år) och Anders (88 år), två glada och alerta pensionärer.

Anna skickades hem från sjukhuset efter mycket svår covid-19. Hon skickades hem dagen efter att hon legat med syrgas. Anna har bakomliggande sjukdom. Det bar sig inte bättre än att hon åkte in till sjukhuset akut dagen efter hemgåendet och blev inlagd några dagar för att återhämta sig lite mer.

Annons

Annons

Åter hemresa för Anna som visste att Anders skulle kunna ge henne den hjälp hon behövde hemma. Det skulle ha fungerat mycket bra om inte Anders brådskande fördes till sjukhus för akut operation. Anders kom hem efter en dag på sjukhuset. Under den här turbulenta tiden hade Annas och Anders barn bott hemma hos dem. Men nu kunde inte något barn bo med dem längre. Nu behövde Anna och Anders hemtjänst.

Det blev fredag och trevlig personal från hemtjänsten kom och planerade hjälp för tiden framöver. Anna och Anders fick beställa matleveranser för fjorton dagar framåt. Maten skulle levereras på måndag förmiddag. Ingen mat levererades på måndagen men en personal från hemtjänsten kom hem till Anna och Anders vid lunch för att värma maten (som inte hade levererats!). Likaså kom en personal på måndag kväll för att värma mat som inte fanns! Samma sak hände vid lunchtid på tisdagen.

I telefonsamtal med hemtjänsten under tisdagen fick Anna reda på att någon mat inte levereras på måndagar! Den levereras på torsdagar. Och efter beställning tar det fjorton dagar innan mat kan levereras! Ska mina vänner svälta i två veckor frågar jag mig?

I den utsatta situation som uppstår när människor är medtagna efter/under sjukdom är det lätt att de känner sig förtvivlade och maktlösa när utlovad hjälp uteblir. De utsätts för en psykisk påfrestning vilket inte skyndar på tillfrisknandet. Är det syftet med hemtjänst? Två veckor utan lagad mat kan göra att de hjälpbehövande inte tillfrisknar så bra utan försvagas och kanske dör. Då finns inte vårdbehovet längre och problemet för hemtjänst och matleverantör är löst!

Jag trodde i min enfald att det skulle fungera så att hjälp fanns att få när behovet är störst. Men så fungerar det tydligen inte.

Ska detta kallas för välfärd … eller?

Vännen

Annons

Annons

Till toppen av sidan