Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatter ska föras på debattsidan och inte på ledarsidan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Magnus Östin

Annons

I VLT den 17 maj publicerades på ledarsidan en debattartikel gällande ett eventuellt sprututbytesprogram i Västmanland. Debattartikeln är signerad av den moderate politikern Mikael Andersson-Elfgren. Artikeln kan ses som ett svar på VL:s ledarskribent Matilda Molanders ledare den 10 maj.

Ledaren innehåller också ett ”svar direkt” av samme Molander där hon ifrågasätter Andersson-Elfgrens kunskaper i ämnet. Molanders svar känns allmänt mästrande och ovärdigt en ledarskribent.

Annons

Annons

Först och främst är det förvånande att politiska debatter förs på ledarsidan och inte på debattsidan. Till yttermera visso är det förvånande för att inte säga skrämmande att VLT:s ledarskribent använder sin redaktionella makt att gå i svaromål i en artikel som rör ett partis politiska syn i en fråga.

Molander och VLT borde kritiseras för att den moderate skribenten inte fick utrymme att gå i svaromål när Molander presenterade sin artikel den 10 maj, när uppenbarligen VLT anser det korrekt att deras egen ledarskribent ges/tar sig tillfälle att gå i svaromål på hans debattartikel.

Debatter ska föras på debattsidan och inte på ledarsidan.

När VLT använder sin redaktionella särställning och makt i debattartiklar på ledarsidan ger det tydliga signaler om VLT:s självpåtagna makt att påverka det politiska samtalet och det har VLT alla möjligheter att göra i andra sammanhang.

Tyvärr använder även VLT:s chefredaktör Daniel Nordström sin redaktionella makt och publicerar egna svar och kritik i debattartiklar som läsare skickar in till VLT debatt, helt utan att debattören ges möjlighet att gå i svaromål.

Leif Kullberg

Svar direkt!

Tack för dina synpunkter. Jag går i svaromål även på detta inlägg. Det gör jag inte i syfte att påvisa VLT:s redaktionella makt, utan för att vi tycker att det är viktigt att ge svar.

Annons

Att VLT svarar på synpunkter eller kritik är både viktigt och fullt naturligt. Det hade däremot varit illa om VLT hade ignorerat relevanta frågeställningar till redaktionen.

Annons

Vi svarar helt enkelt för att öppet förklara och berätta hur vi ser på de synpunkter vi får.

Debattörer har alla möjligheter att i sin tur återkomma med sina svaromål – om de så önskar.

Daniel Nordström

chefredaktör och ansvarig utgivare, VLT

Till toppen av sidan