Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
MDU vill vara med och verka för hållbar framtid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mats Adolfsson

Annons

Som nyblivet universitet vill MDU vara med och ta ett gemensamt ansvar för utvecklingen i Sörmland, Västmanland och världen. Att vi kan göra just detta är ett skäl till att vi har blivit universitet.

Med våra utbildningar och vår forskning vill vi verka för en hållbar framtid. Vi vill ta oss an utmaningarna med miljön, digitaliseringen, energiförsörjningen, elektrifieringen, skolan, hälso- och sjukvården och välfärden. Här måste vi samarbeta.

För någon vecka sedan bjöd vi därför in våra strategiska samverkansparter – ABB, Alstom, Hitachi Energy, Eskilstuna kommun, Eskilstuna Energi och Miljö, Mälarenergi, Västerås stad, Region Sörmland, Region Västmanland, Sparbanken Rekarne, Vafab Miljö och Volvo CE – för att diskutera hur vi kan fördjupa vårt samarbete.

Annons

Vi vill att erfarenheterna av dessa utmaningar och även av samarbetet blir till lärdomar för framtiden och till färdigheter för våra studenter. Som vår student vill vi att du är bättre rustad och motiverad att faktiskt kunna och vilja göra något åt samtidens och framtidens utmaningar. Kanske gör du detta i en framtida anställning eller som företagare – kanske gör du det som medborgare eller som någons medmänniska.

Annons

På samma sätt ska inte vår forskning bara öka kunskapen om dessa utmaningar, utan bidra till att lösa dem. Vi vill att vår forskning ska ha värde och nytta. Därför behöver vi både forskning som utgår från samhällets olika behov, kunskapsluckor och enskilda forskares nyfikenhet. Och därför behöver vi jobba tillsammans med våra strategiska samverkansparter. Vi är nämligen övertygade om att det är i mötena mellan behov, kunskapsluckor och nyfikenhet som nya insikter och ny kunskap uppstår. Det är i dessa möten som viljan att bidra och förändra tar form, för oss som lärosäte, forskare, lärare och studenter.

Att ta ett gemensamt ansvar för utvecklingen i Sörmland, Västmanland och världen är självklart ett stort åtagande för oss. Det kräver engagemang, resurser och inte minst mod. Men vi tänker att även om vi inte kan göra allt, kan vi alltid kan göra hel del. Vi kan också alltid göra mer. Och detta vill vi göra med er – oavsett om ni är frivilligorganisationer, företag, kommuner, regioner eller alla er människor som vill göra skillnad.

Vi vill att ni ser oss som en mötesplats för dialog, kreativitet och kunskapande där vi utmanar varandra och vågar låta oss utmanas.

Lena Gumaelius

Vikarierande rektor Mälardalens universitet

Helena Jerregård

Vice rektor för samverkan, Mälardalens universitet

Jonas Stier

Rektorsråd för forskning och forskarutbildning

Annons

Annons

Till toppen av sidan