Annons

Annons

Annons

Debatt
Socialdemokrater borde dra i handbromsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Diskussionen kring att Region Västmanland ska starta ett sprututbytesprogram påbörjades redan 2007. Tio år senare, 2017, fattades beslut om att starta sprutbytesverksamheten efter en lång debatt. I samband med beslutet protesterade bland annat anhörigorganisationer mot beslutet och invände att man på detta sätt erbjuder verktyg för människorna att fortsätta missbruka. Moderaterna i Region Västmanland delar den uppfattningen. Vi säger nej till att starta upp en sprututbytesverksamhet. Narkomaner har rätt till vård och behandling, men regionen ska inte ge dem sprutor som används för att bryta mot lagen och underhålla ett missbruk.

Annons

Annons

Trots att det gått lång tid sedan beslut har ännu inte sprututbytesverksamheten startat upp till följd av svårigheterna att hitta lokal. Till slut hittades en lokal men de möttes av oro och kritik från boende i närområdet då lokalen var nära bostäder, kontorslokaler och en flitigt utnyttjad lekplats för förskolebarn.

Nu kommer rapporter om att verksamheten ytterligare försenas till följd av att den tilltänkta lokalen blivit betydligt dyrare än var tänkt och att en ny lokal måste hittas.

Samtidigt meddelar förvaltningen som ansvarar för verksamheten att de budgeterade medlen som Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har avsatt i budget inte kommer att räcka för att driva verksamheten. Verksamheten beräknas kosta nära 100 procent mer än vad som Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har budgeterat.

Att kostnadskalkylen redan spräckts innan verksamheten har startat väcker oro.

Regionen kommer att ha en utmanande ekonomisk situation de närmsta åren. Kostnadskontroll och budgetdisciplin kommer att vara nödvändigt för att klara hälso- och sjukvårdens långsiktiga finansiering. Socialdemokraterna borde ta ansvar, dra i handbromsen, och avbryta planerna på att starta en sprututbytesverksamhet. Det är att ta ansvar både för regionens ekonomi och för en restriktiv narkotikapolitik.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan