Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Även vätgasbilar är inte miljösmarta

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Kommentar på inlägget "Byt ut batterifordon mot vätgasfordon", VLT den 13 maj.

Bror Larsson menar att ett samhälle uppbyggt kring vindkraftverk, solcellsanläggningar och vätgas är framtiden och för fram argument att då skulle det inte behövas några gruvor eller användning av fossila bränslen. Det krävs stora mängder elenergi för att tillverka solpaneler vilket till största delen kommer från kolkraftverk som används av tillverkarna i Kina. Energimässigt behövs det cirka 15 gånger så mycket energi för att tillverka en solcellsanläggningar jämfört med att tillverka ett kärnkraftverk och samma sak gäller för materialet som behövs.

Annons

Annons

Vätgas produceras billigast av naturgas, annars behövs elektrolysörer som i sig har ett stort behov av mineraler, som nickel, stål, platinum, palladium och iridium, det vill säga det behövs gruvor för att utvinna dessa metaller. Samma metaller behövs för de bränsleceller som omvandlar vätgasen till el som driver fordonen.

Vidare, ett vindkraftverk väger cirka 2 000 ton, där cirka 350 ton är stål och 1 600 ton är betong. För Bror Larsson verkar det inte spela någon roll var gruvorna finns, bara de inte finns i Sverige. Gruvdrift i Sverige sker generellt under bättre förhållanden i de flesta aspekter jämfört med gruvbrytning i andra länder.

Slutligen, omvandlingen el – vätgas – komprimering – lagring – bränslecell är en mycket ineffektiv process och i bästa fall får man ut en kilowattimme om man sätter in tre kilowattimmar i processen. Därmed kommer man i princip tre gånger så långt med en elbil jämfört med en vätgasbil till samma kostnad.

Ovanstående tyder på att Bror Larsson inte satts sig in i helhetsbegreppet miljö och klimat. Bara för att själva den instrålande energin i grunden inte påverkar miljön så påverkar all den utrustning som krävs för att använda den instrålande energin miljön mångdubbelt jämfört med andra kraftkällor som kärnkraft.

Ulf Westberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan