Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverre Haukeland har rätt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Sverre Haukeland har för en gångs skull när han i sin insändare berättar om den belägringsmentalitet Ryssland har.

Jag studerade statsvetenskap en gång i tiden och då hade vi en brittisk gästprofessor som berättade om denna. Mitt minne är lite dimmigt då han hade sin föreläsning någon gång mellan 2001 och 2003. Ryssland vill ha en stor buffert mot sina fiender och det var orsaken att Sovjetunionen fanns, så att Ryssland skulle skyddas av att de yttre republikerna fick ta smällen vid en invasion.

Annons

Annons

Under andra världskriget så var det denna rädsla som gjorde att Stalin ville ha en buffert för Leningrad och gick till anfall mot Finland för att erövra Karelen för att Leningrad skulle ha ett större buffertområde.

Ryssland har invaderats av mongoler, svenskar, polacker, Napoleon, Krimkriget, Tyskland två gånger under 1900-talet. Ryssland är väldigt paranoida. Putin är inte politiker från början utan började i KGB vilket format hans världsbild då han tror att alla politiker har samma motiv som honom.

Med Sverige i Nato så kommer sig Ryssland att känna sig trängda in i ett hörn och omgivna av fiender trots att alla länder öster om Georgien som gränsar mot Ryssland är vänliga mot Ryssland och inte att kategorisera som fiender.

Att tro att Ryssland i nästa konflikt ska vara lika inkompetenta som i Ukraina är att göra samma misstag som Tyskland 1941 efter finska vinterkriget och tro att Sovjet skulle kollapsa istället för att kämpa.

Mattias Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan