Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags för västeråsarna att återta Vasaparken!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Vasaparken, denna park som ska vara västeråsarnas vardagsrum och stadens lunga behöver en förnyelse. Alla har rätt att känna sig trygga i denna fina park. I dag är det inte så.

De flesta större städer har fina och blomstrande parker med härliga gräsytor. För att få inspiration till fina parker behöver man inte åka så långt bort. Man kan göra besök i närliggande städer och titta på deras parker. Enköping, Örebro och Uppsala som exempel. Alla har förstått vikten av att ha ett område där folk kan samlas, flanera och njuta av växtlighet eller sitta på en parkbänk och vila/läsa bok. Kanske lyssna på musik från en eventuell scen i parken.

Annons

Annons

Att upplåta en plats för någon arrangör att sätta upp en större tillfällig scen skulle också skapa mer aktivitet i parken. Eller se över utescenen som redan finns vid konserthuset. Bygga ut den och lägga nytt golv samt lägga till ett tak över scenen. Göra den mer synlig så den kan användas för exempelvis improvisationsteater, musik och dans.

I Västerås finns ingen större scen förutom den lilla på Sigmatorget och en nybyggd vid Växhuset. Ingen av dessa inbjuder publiken att sätta sig ner på en filt i gräset då dessa inte ligger i parkmiljö.

När Västmanlands teater ordnade välbesökta sommaruppträdande i Stadsparken fick man hyra in scen från privat företag. Denna trevliga tradition med sommarteater och allsång hade med fördel kunna hållas i Vasaparken eftersom den större gräsytan gett möjlighet för större publik.

I Vasaparken finns en befintlig liten rund ”pergola” med scen. Den är helt undermålig och golvet är ruttet. Denna byggnad på hjul borde ha plockats bort för länge sedan! Pergolan är placerad bredvid en förskola och där den står är den en farlig lekplats med sitt trasiga golv med utstickande brädor. Det är snarare en symbol för Västerås förfall!

Vasaparken borde få ett lyft och återtas av familjer som kan ha picknick i parken och äldre som vågar sitta på bänk i parken på kvällarna. Att kunna gå till parken en sommarkväll och lyssna på en konsert från en trevlig scen skulle bli ett lyft för hela parken. I demokratins anda kanske också inviga ett ”speakers corner” någonstans i parken.

Annons

Det behövs också mera aktiviteter av olika slag i parken. Exempelvis tillfälliga installationer och konstutställningar. Här kan man ha tävlingar där man bjuder in konstskolor och andra som håller på med estetisk verksamhet att visa upp sin produktion.

Annons

Kanske upplåta en liten del av parken till inspirationsträdgård. Mer blommor i parken skulle vara till fördel för både människor och bin. Varför inte hyra ut bikupor till någon biodlare.

Möjligheten att göra Vasaparken till en trygg folklig favoritplats i Västerås är stor om buset försvinner från parken. För att stärka tryggheten i parken måste staden tillföra mer belysning och sätta upp trygghetskameror på strategiska ställen. Mera växtlighet, speciellt blommande växter som är bra för insekter och bin. Flera bänkar att vila på.

Denna motion lämnade jag in i fullmäktige i november 2021. Jag tycker tvärt emot Jesper Brandberg att trygghet skapar man till viss del med trygghetskameror och dessa behövs. Såväl i Vasaparken som på andra platser i staden. Dags att återta Vasaparken!

Irene Hagström (M)

Ersättare i fullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan