Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Om övervakning och narkotikahundar i skolan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

En lyckad skolgång är den enskilt viktigaste faktorn för att det sedan ska gå bra i livet. Därför behöver vi satsa på skolan, med fler behöriga lärare för högre kunskapsresultat. Från Liberalernas sida vill vi se högre kunskapsresultat genom att höja andelen behöriga lärare i Västerås klassrum.

Den konservativa oppositionen verkar dock ha en helt andra prioritering. De vill, istället för att satsa på fler behöriga lärare i Västerås, installera kameror i alla grundskolor och lägga pengarna på hundförare som regelbundet genomsöker skolorna för att hitta narkotika.

Annons

I april behandlade grundskolenämnden två förslag på just det temat som lämnats in från Sverigedemokraterna och där även Moderaterna, trots att alla förslag inte ens är förenliga med lagen också röstade för dem.

Självklart vill ingen av oss att det ska finnas narkotika i våra skolor och förskolor men att kameror installeras, för att passivt spela in i offentliga miljöer, kan knappast anses som en förebyggande insats som kommer att förbättra kunskapsresultaten i grundskolan.

Annons

Studier har dessutom visat att passiv kameraövervakning inte leder till en minskning eller förebyggning av brott som begåtts, snarare flyttades händelserna till närliggande områden som var obevakade. Att installera kameror i samtliga skolor i kommunen skulle därför kunna resultera i rent slöseri av västeråsarnas skattepengar och inte alls minska andelen narkotika. Att lägga skattepengar på att anställa kommunala knarkhundar eller på att polisen regelbundet ska besöka skolor och förskolor utan misstanke är heller inte något som ökar elevernas kunskapsresultat.

Att hantera videoinspelningar från alla skolor skulle dessutom kräva ett omfattande  administrativt arbete. Ett arbete som kommer att kräva tid och resurser från skolorna, resurser som istället skulle kunnat läggas på till exempel högre lärarlöner.

Visst, det kan ibland finnas anledningar som gör att övervakningskameror behövs, men det finns risk att de kan skapa en känsla av falsk trygghet. Som liberaler tycker att det är bättre att fortsätta öka skolans budget, lägga pengar på skickliga lärare i klassrummet och på personal som kan hjälpa till att motverka att barn och unga inte dras in i kriminella sammanhang. Att satsa på lärare, läromedel och lokaler är vad vi vill göra för att fler barn och unga ska klara skolan och få möjligheten att påverka sin egen framtid.

Anna Lundberg (L)

Ordförande grundskolenämnden

Donatello Piancazzo (L)

Ersättare grundskolenämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan