Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Elsie Hedén

Annons

Elsie Hedén blev 99 år, fredagen den 20 maj avled hon. Genom hela livet hade hon ett så rikligt socialt liv att vi söner faktiskt inte har kunskap om alla vänner hon in till slutet höll kontakten med.

Elsie var äldst av tre syskon i en högkyrklig prostfamilj på västkusten, men besvärades inte så värst av religionens stränga regler. Det var som om hon var vaccinerad mot schartaunismens predikningar om skuld och ånger. Själv gav hon liv till oss, två söner, tillsammans med Göte, sin kärlek från studenttiden i Uddevalla. Efter skilsmässa på 80-talet trolovade hon sig med Olle, som var ingenjör i Västerås.

Annons

Annons

I botten hade Elsie en sekreterarutbildning. Efter fortbildning blev hon ämneslärare i bland annat handelskunskap på Carlforska gymnasiet, där hon jobbade till sin pensionering. Hon tyckte det var roligt att umgås med ungdomarna, som hon stundtals hade nära relationer till. Den första tiden som pensionär var hon aktiv i SPF och Pensionärsuniversitetet.

Efter att hon flyttat närmare Olle och in på seniorboendet Björskogen blev biljard hennes stora intresse. När hon inte längre kunde spela själv eller tillsammans med vännen Henry satt hon i publiken flera gånger i veckan. Ända fram till sin död löste hon 30 korsord i veckan – porträttet ovan är taget sommaren 2021.

Nu är prenumerationerna på korsordstidningar uppsagda och det är dags att summera ett långt och rikt liv. Elsie hade turen att mest drabbas av triviala åkommor, hon slapp svåra sjukdomar och prövningar, vilket tillsammans med hennes sociala karaktär grundade ett glatt sinnelag. Någon djup övertygelse om ett liv efter detta ägde hon inte. Men skulle det visa sig att det finns ett sådant för henne så spelar hon säkert ginrummy och Skip-Bo nu med väninnor som gått före.

Thomas och Martin Hedén

Annons

Annons

Till toppen av sidan