Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Till minne – Jan-Åke Alkeblad

Jan-Åke Alkeblad, Västerås, har avlidit efter en längre tids sjukdom, i en ålder av 83 år.

Jan-Åke Alkeblad. Foto: Lasse Fredriksson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Han blev efter pensioneringen en av stadens mest aktiva lokalhistoriker. Han gav ut en dvd om Aseas historia och han tog initiativet till boken om stadsarkitekten Erik Hahr.

Jan-Åke Alkeblad hade levt med Erik Hahr i hela sitt liv. Han gick i Korsängsskolan, men förstod inte förrän långt senare att skolan var ritad av Hahr. Pappan jobbade i Aseaverkstäder som Erik Hahr hade ritat, och Jan-Åke feriejobbade i Saluhallen, givetvis ritad av samma arkitekt.

Annons

Jan-Åke fick anställning som mätningstekniker i Köping, senare i Nynäshamn och i Västervik innan han 1976 återvände till Västerås där han blev förättningslantmätare i Stadshuset. Sakta men säkert gick det upp för honom hur många och fina hus den gamle stadsarkitekten Erik Hahr hade ritat.

Annons

Jag lärde känna Jan-Åke Alkeblad när jag skrev lokalhistoria i VLT. Vi hade ett gemensamt intresse för gamla bilder från Västerås. Om jag inte kunde hitta en bild eller en karta så hade Jan-Åke den.

Det var självklart att Erik Hahr stod på tur när Jan-Åke var klar med sin dvd om Asea 2010. Han läste litteratur, han dammsög arkiv, han letade fram fotografier och ritningar, han reste till museer i Stockholm och han kontaktade Erik Hahrs släktingar.

Jan-Åke Alkeblad bestämde sig för att det skulle bli en bok, inte bara en dvd. Han lärde känna ingenjörsstudenten Ylva Öhlander från Kolbäck som var Hahr-entusiast och han övertalade mig att skriva texter och samordna bokprojektet. Vi fick med oss länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge och Hahr-tåget rullade igång hösten 2015. Boken gavs ut året därpå.

När jag frågade Jan-Åke Alkeblad vad han tyckte om Erik Hahr som arkitekt svarade han: ”Hahr var kanske ingen av de riktigt stora och nyskapande arkitekterna, men han arbetade hela tiden för att folk skulle få bra bostäder, skolor och samlingslokaler.”

Så lade han till: ”Det finns ingen arkitekt som betytt lika mycket för sin stad som Erik Hahr betytt för Västerås.”

Jan-Åke Alkeblad beundrade särskilt det vackra S:t Davids kapell som Erik Hahr ritade på Hovdestalunds kyrkogård. Där brukade Jan-Åke sitta då och då under de höga takstolarna för att få distans till tillvaron utanför, i den stad där han så gärna ville att Erik Hahrs minne skulle få fortsätta att leva.

Familjegraven ligger innanför muren som omger kapellet och där ska Jan-Åke Alkeblad begravas den 7 juni.

Anders Lif

Annons

Annons

Till toppen av sidan