Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Torgny Lindgren snodde titeln på min stora generationsroman

Jag ville vara en svårmodig, ångestfylld och rödvinskt poetisk författare. Det gick inte. Jag var för lycklig. Orden tog slut. Det som skulle bli en generationsroman blev ett fiasko.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Jag var 20 år gammal. Året var 1987 och jag visste allt om livet, men ändå absolut ingenting. Jag hade svårt att uttrycka alla känslor i tal, men orden sjöng bättre i skrift. Det var i det skrivna ordet som känslorna fick sitt utlopp.

Som så många andra dåtida unga män med skrivardrömmar älskade jag Ulf Lundell. Jag läste ”Jack” (1976), ”Sömnen” (1977), ”Vinter i paradiset” (1979), ”Kyssen” (1981), ”Hjärtats ljus” (1983) och ”Tårpilen” (1987). Jag lyssnade också på Lundell och på Eldkvarn. Jag lät mig omfamnas och inspireras av den musikaliska poesin.

Ulf Lundell, musiker, författare och inspiratör. Foto: Dan Hansson

Bild: TT

Annons

Annons

Och jag skrev. Först en diktsamling med smått patetiska texter om livets mysterium, livet, döden och kärleken. Jag skickade den till och med till fyra olika bokförlag, vilka samtliga vänligen refuserade mig. I dag är jag oerhört tacksam över att mina skrivna ord aldrig publicerades. Skrivandet var en viktig process för mig personligen, men det var ord som inte på något sätt hade berikat omvärlden.

Men, jag gav mig inte. Jag började nämligen även planlöst skriva på en roman. Den fick arbetsnamnet ”Ljuset”. Men, under skrivarprocessen 1987 kom en av mina favoritförfattare Torgny Lindgren (1938–2017) ut med en roman med exakt samma titel. Det är för övrigt en helt fantastisk skriven bok,

På något märkligt sätt var jag stolt över att Torgny Lindgren hade snott min titel. Det gjorde att jag kände en sorts samhörighet med den store författaren och jag skrev vidare, utan att veta när och hur jag skulle sluta.

Min bok, eller snarare text, djupt inspirerad av Lundell, skulle i min tankevärld bli en generationsroman. Jag skrev om en ung rockmusikers liv, men jag fick aldrig någon riktning på berättelsen. Jag hade hört att konst och skrivande blomstrar genom en process av ångest och svärta. Något sådant fanns inte i mitt liv. Jag såg bara ljus. Det förbannade ljuset låg över skrivmaskinens tangenter.

Torgny Lindgren, författaren från Raggsjö i Västerbotten. Mannen som skrev den fantastiska romanen "Ljuset" och många andra framstående verk.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Efter att Torgny Lindgren hade snott min titel fick min kommande roman i stället just titeln ”Det förbannade ljuset”. Den kändes helt rätt, dels som en flirt till Torgny, dels för att det kändes just så. Om det inte hade varit för den förbannade glädjen i mitt liv hade inte orden stockat sig, tänkte jag.

Annons

Jag skrev 140 A4-sidor på min gamla skrivmaskin. Den så kallade romanen blev aldrig färdigskriven, men manuset fanns under många år samlat i en pärm. Numera är pärmen helt försvunnen.

Den äldste sonen hade under sin tonårstid länge pärmen i sitt förvar. Han läste texten noggrant och kunde smått leende citera långa stycken ur den. Han hävdar än i dag att han inte vet var pärmen finns, men jag är inte säker på om det verkligen är sant.

Så länge de ord jag skrev stannar i sin pärm är jag nöjd. Det finns texter som helt enkelt inte är ämnade för offentligheten.

Men, drömmen om en kommande bok lever. Det är en vacker dröm, även om den aldrig skulle slå in.

Tre heta

Sakine Madon

VLT:s tidigare liberala politiska redaktör är aktuell med sin debutbok ”Inget är heligt” där hon avhandlar den svenska debatten om yttrandefrihet.

Håkan Slagbrand

Nyfikenhet, kompetens och brett kontaktnät är viktiga verktyg som Håkan Slagbrand besitter. I över 50 år har han använt sig av dem i sin yrkesroll som journalist. Nu har ”Slacke” bestämt sig för att ägna sig åt annat.

Annons

Jonny Rödlund

Karriären avslutades med ångestattacker och sjukskrivning. I dag, 15 år senare, mår Jonny Rödlund äntligen bra igen. ”Pengar är inte allt. Jag tjänar inte speciellt mycket nu. Men jag mår bättre ändå”, säger han i "VSK-podden.

Citatet

Varje konstnär var amatör i början.

Ralph Waldo Emerson (1803-1882), amerikansk författare och filosof.

Annons

Annons

Till toppen av sidan